Maksimalus O2 deguonies suvartojimas

Atliekant tiesioginį suvartojamo deguones (O2) nustatymo testą visada yra tikslesnis (paklaida ±5-10 proc), o netiesioginio paklaida viršija ±15 proc.

Šiuo būdu nustatant Vo2max reikia turėti:

  • 1) veloergometrą arba bėgtakį;                             
  • 2) automatinį dujų analizatorių.    
                 
Tiriamasis atlieka nenutrūkstamą laiptais didėjantį krūvį, kiekvienas krūvio laiptas atliekamas 2-5 min. ir minami pedalai 60 - 70 k./min.

Pradinis ir paskesnieji krūviai parenkami pagal lytį, amžių ir fizinį parengtiumą. Vaikams ir moterims skiriama: pradinis krūvis 25 W, o vėlesni - 50, 75, 100 W ir t.t. Vyrams pradinis krūvis 50 W, o vėlesni - 100, 150W ir t.t. Kvalifikuoti sportininkai pradeda nuo 100 ar 150 W krūvio, sportininkės - nuo 75 ar 100 W.

Automatinis dujų analizatorius nepaliaujamai viso tyrimo .metu atlieka dujų analizę ir duomenis kas 20-30 sek. registruoja popieriuje. Pakankamai intensyvaus krūvio metu maksimalus O2 kiekis suvartojamas jau po 5-6 min.

Pagrindinis kriterijus, kad O2 suvartojama maksimaliai, yra tas, kad toliau didėjant krūviui O2suvartojimas stabilizuojasi.
Nesportuojančių asmenų maksimalus aerobinis galingumas: vyrų yra 2,5-3 l/min. O2, moterų - 1,5-
2,2 l/min, o sportininkų gali būti du kartus didesnis. Didžiausias maksimalus aerobinis galingumas būna ištvermės šakų sportininkų.

Slidininkų, ilgųjų ir vidutinių nuotolių bėgikų, dviratininkų ir kitų šakų sportininkų maksimalus aerobinis galingumas būna 4,5-6,5 l/min. O2, o santykinis daugiau nei 75 ml O2/min./kg kūno masės.



Mažiausias aerobinis galingumas būna jėgos ir greičio šakų sportininkų: gimnastų, sunkiaatlečių, šuolininkų į vandenį, metikų (iki 4,5 l/min. O2 arba 60 ml O2/min./kg kūno masės). Tarpinę vietą tarp šių šakų sportininkų užima žaidėjai, imtynininkai, boksininkai, trumpųjų nuotolių bėgikai ir kt. Moterų sportininkių maksimalus aerobinis galingumas yra mažesnis negu vyrų, tačiau jo priklausomybė nuo sporto šakos tokia pat kaip ir vyrų.