Periferinės nervų sistemos funkcinės būklės tyrimas ir vertinimas

Periferinę nervų sistema sudaro 12 porų iš galvos smegenų einančių galvinių nervų ir 31 pora iš stuburo smegenų einančių nugarinių nervų. Visi šie nervai sieja centrinę nervų sistemą su receptoriais ir efektoriais, išsidėsčiusiais periferi­joje: judamajame aparate, vidaus organuose, liaukose, akyse, odoje, klausos apa­rate ir kt. Periferinės nervų sistemos funkcinei būklei ir jos pažeidimams tirti ir vertinti dažniausiai taikomi klinikiniai metodai, pirmiausia specialioji apklausa, apžiūra ir apčiuopa.
Vertinant galvos smegenų nervus, ypatingas dėmesys skiriamas regė­jimo, akies judinamojo, poliežuvinio, veidinio, trišakio, klausos ir kt. nervų funk­cijoms, nes jos sportuojant dažnai nukenčia (boksuojantis ir pan.). Taikomi pa­prastieji klinikiniai metodai (apžiūra, palpacija ir kt.), kuriais vertinamos tų nervų funkcijos. Centrinės ir periferinės regos būklė, vyzdžių forma, dydis ir reakcija į šviesą, akomodacija ir konvergencija, akių obuolio padėtis, jo judesiai kairėn, dešinėn, aukštyn, žemyn apibūdina regėjimo ir akies judinamojo nervo funkcinę būklę. Veido raumenyno (antakių kėlimas, kaktos raukimas, akių merkimas, skruostų pūtimas), liežuvio (judrumas, gebėjimas tarti raides ir skiemenis), kramtomųjų raumenų (kramtymas, apatinio žandikaulio judesiai) funkcijos apibūdina veidinio, poliežuvinio ir trišakio nervų funkcinę būklę.
Tiriant galvinius nervus, daug dėmesio skiriama funkcijų simetrijai.  Galvos smegenų nervų funkcijos sutrikimas rodo esant galvos smegenų traumų  liekamųjų kitimų arba pačių galvos nervų traumų, uždegimų.
Sportininkų refleksų būklė vertinama nesąlyginių refleksų tyrimais. Dažniausiai tiriama viršutinių galūnių dvigalvio ir trigalvio raumens sausgyslių refleksai, o kojų – kelio ir achilo refleksai. Be sausgyslių refleksų tyrimo atliekama odos, pilvo bei pėdos refleksų tyrimai brūkštelėjimais dirginant jų proprioreceptorius. Keturbalė sistema leidžia stebėti refleksų būklės dinamiką. Refleksų nebuvimas gali liudyti esant patologinių reflekso lanko pažeidimų. Kai kada sausgyslių refleksai ūmai silpnėja arba netgi laikinai išnyksta po didelių fizinių krūvių labai pervargus. Refleksai gali labai sustiprėti (hiperrefleksija) didėjant bendram nervų sistemos dirglumui (neuroziniai sutrikimai) bei atsiradus organinių pažeidimų (tirotoksikozė ir kt.). Jeigu sportininko nervų suistemos funkcinė būklė gera, refleksai yra vidutinio stiprumo.
 Periferinės nervų sistemos ligų ypač daugėja didėjant sportininko amžiui, sportiniam stažui ir meistriškumui. Tris kartus dažniau šio­mis ligomis serga vyrai. Iš periferinės nervų sistemos ligų tarp sportininkų la­biausiai paplitusios neuropatijos, arba neuritai, ir neuralgijos: radikuli­tas, sėdimojo nervo uždegimas (neuritas ir neuralgija), tarpšonkaulinė neuralgi­ja, trišakio nervo uždegimas (neuralgija), veidinio nervo uždegimas (neuritas) ir kt.
Radikulitas, arba nugaros smegenų radikulopatija, - tai patologinis pro­cesas, dažniausiai pažeidžiantis juosmeninės kryžmens srities nugarinių smege­nų nervų šakneles (sudaro 10-20 proc. visų sportininkų nervų sistemos ligų). Radikulitu dažniausiai susergama:
1)    peršalus (kenkia sėdėjimas ant drėgnos žemės, šlapi drabužiai, skers­vėjai);
2)    dėl infekcijos, apsinuodijimo (po gripo, tonzilito, ėduonies);
3)    fiziškai persitempus;
4)    dėl stuburo kitimų, atsirandančių ilgai ir sunkiai treniruojantis.
Radikulito priežastis gali būti patogeninių veiksnių kompleksas:
1)     irkluotojams - įprastinė kūno padėtis treniruotės metu (labai įtem­piami nervų kamienai), juosmens peršalimai vandenyje;
2)    štangos kilnotojams - ypač dideli statiniai krūviai ir lėtiniai infekcijos židiniai.
Pagrindiniai radikulito požymiai yra juosmeninės kryžmens srities skausmai. Skausmas atsiranda staiga treniruotės, varžybų metu arba peršalus ir stiprėja atliekant įvairius judesius, fizinius krūvius, kosint, čiaudint. Liga pro­gresuoja, kai skausmas pereina į sėdmenis, kirkšnis, šlaunis. Sergančiam radiku­litu būdinga antalginė poza (mažėjanti juosmens judesių apimtis). Palpuojant nustatoma skersinių stuburo slankstelių ataugų skausmingumas, juosmens ir ilgųjų nugaros raumenų padidėjęs tonusas. Užsitęsus ligai (iki kelių savaičių) at­siranda raumenų hipotonija, o retsykiais - net sėdimųjų bei kojų raumenų atro­fija. Ligos pradžioje pažeistoje pusėje sausgysliniai refleksai būna pagyvėję, o sunkiai sergant - susilpnėja arba visiškai išnykę. Sergančiam radikulitu būdin­ga tempimo simptomas: lenkdamas ištiestą koją per klubo sąnarį (Lasego simp­tomas) ir lenkdamas galvą (Neri simptomas), ligonis juosmens srityje, sėdme­nyse, jaučia skausmą, pereinantį į koją.
Radikulitas labai dažnai tampa lėtinės formos su recidyviniais pa­ūmėjimais. Priežastys - sportininką gydo nenusimanantys apie mediciną as­menys, lėtinės infekcijos židiniai, labai dideli, net per dideli krūviai treniruotėse ir varžybose. Visa tai labiausiai veikia juosmeninę kryžmens sritį bei visą juda­mąjį aparatą.
Be radikulito, sportininkai neretai serga sėdimojo nervo uždegimu ~ neuritu ir skausmais - neuralgija, arba ischiju ir ischialgija, kurių patogenezėje svar­bų vaidmenį vaidina tie patys veiksniai kaip radikulito. Sergant ischialgi­ja būna pažeistos ne tik juosmeninės kryžmens srities stuburo šaknelės, bet ir sė­dimojo nervo kamienas, sutrinka šio kamieno ir jo apvalkalėlių kraujotaka. Be to, iscliijo skausmas iradiįuoja į užpakalinį šlaunies ir kelio paviršių, į išorinę pėdos pusę, o ischialgijos ryškiausi požymiai yra stiprūs priepuoliniai, deginantys skausmai palei nervą ir priverstinė kūno padėtis. Visais atvejais būna pažeistas jautrumas ir jaučiamas skausmas palei sėdimąjį nervą.
Sergantis tarpšonkauline neuralgija sportininkas skundžiasi skausmais viename arba keliuose tarpšonkauliuose palei tarpšonkaulinius nervus. Skaus­mai gali būti nuolatiniai arba priepuoliniai, jie itin sustiprėja atliekant fizinį krū­vį, kosint, giliai kvėpuojant. Palpuoįanl galima nustatyti hiperestczijos zonas ir aštrų skausmą tarpšonkaulinių nervų išėjimo iš stuburo vietose. Ligą sukelia persirgtas tonzilitas, gripas, neurovirusinė infekcija, peršalimai, stuburo patolo­gija.
Trišakio nervo skausmai- neuralgija - pasireiškia ryškiais priepuoliais, maudžiančiais, diegiančiais bei deginančiais skausmais nervo įnervuojamose vienos arba keleto šakų zonose. Skausmai atsiranda peršalus, persirgus tonzilitu, sinusitu, dėl dantų ėduonies. Dėl trišakio nervo neuralgijos vyksta vegetaciniai ir trofiniai kitimai, atliekant kramtymo ir mimikos raumenų judesius taip pat būna skausmai. Ant veido odos, kaklo, burnos ertmės gleivinės galima aptikti 0,5 cm skersmens zonų, kurias lengvai palietus sukeliamas skausmo priepuolis, o stip­riai spaudžiant skausmas išnyksta.
Veido nervo uždegimas - neuritas - iš pradžių pasireiškia skausmais ir parestezijomis veido srityje, kurią inervuoja pažeistasis nervas. Ligai progresuo­jant vyksta kitimai mimikos raumenyse, silpsta veido raumenų judesiai, arba prasideda veido raumenų parezė (paralyžius), t. y. visiškas mimikos raumenų nejudrumas pažeistoje veido pusėje. Sportininkai šia liga dažniausiai suserga il­gai treniruodamiesi šaltyje, ypač susirgę ūmine infekcija arba dėl lėtinės infekci­jos židinių.

Periferinės nervų sistemos ligas gydytojas gydo medikamentais, fiziotera­pijos ir kitomis priemonėmis. Jei liga ūmi, skiriamas griežtas lovos režimas, da­lyvauti treniruotėse ir varžybose draudžiama, kol sportininkas visiškai pasveiks­ta. Laiku nesuteikus pagalbos liga gali sunkėti ir tapti lėtine.