Raumens skaidulų morfologinis tyrimas, histologinis tyrimas

Kai kada medicininių tyrimų metu raumenų punktatuose atliekamas kiekybinis lėtųjų (raudonųjų) ir greitųjų (baltųjų) raumens skaidulų morfologinis tyrimas, taip pat histologinis tyrimas, norint išsiaiškinti metabolizmo formas. Pagal metabolizmą griaučių raumenų skaidulos yra:
1) greitosios glikolitinės (baltosios skaidulos, turinčios mažai mioglobino)
2) greitosios oksiduojamosios glikolitinės
3) lėtosios oksiduojamosios (raudonosios skaidulos, turinčios daug mioglobino).
Labai apkrautuose raumenyse vyksta degeneraciniai procesai ir psireiškia raumenų ligos. Be to to, dažnai pažeidžiami sausgyslių ir jų serozinių maišelių, sausgyslių prisitvirti- nimo prie antkaulio ir kaulo zonų, raumenų fascijų ir kt. veikla. Raumenų     lėtinio    pertempimo    atveju     sportininkams    dažniausiai diagnoz.: ūminis miospazmas, miozitas (mialgija), strėnų raumenų miozitas (lumbago) ar mialgija (lumbomialgia), neuromiozitas, miogelozė ir miofibrozė. Ūminis miospazmas, arba raumens mėšlungis - tai patologinė būklė, kurios metu susitraukiant raumeniui ištinka aštrus skausmas ir lokalizuojasi konkrečiame raumenyje ar raumenų grupėse. Mėšlungis dažniausiai atsi­randa darant staigų judesį. Jo metu skausmas intensyvėja bandant atlikti judesį, baigiant judesį skausmas pamažu silpnėja. Miospazmo priežastys - tai lėtinis fizinis raume­nų pertempimas, nevisavertė pramankšta, atšalimas po pramankštos, peršalimo ligos.
Labiausiai paplitusi lėtinio fizinio raumenų pertempimo liga yra miozitas. Miozitas, arba raumenų uždegimas, pasireiškia sutrikus raumenų mitybai dėl vienkartinio intensyvaus persitempimo arba dėl sistemingų fizinių perkrovų. Jo patogenezėje svarbų vaidmenį vaidina mikrocirkuliaciniai sutrikimai ir neok­siduotų medžiagų apykaitos produktų kaupimasis raumenyse. Miozitą provo­kuoja persišaldymas, lėtinės infekcijos židiniai; juo suserga sportininkai, ką tik persirgę kitomis ligomis, po ilgų statinių krūvių arba po vienodo monotoniško darbo be poilsio intervalų.Skausmai būna diegiantys ir laužiantys, vėliau jie nepraeina net ramybės sąlygomis. Objektyvūs tyrimai rodo, kad pažeisti raumenys yra skausmingi, šiek tiek pabrinkę, padidėjęs raumenų tonusas, su­mažėjusi jėga, kartais pakilusi kūno temperatūra. Miozito metu sutrinka judesių tikslumas, juos riboja skausmas. Ūminis miozitas gali trukti iki dviejų savaičių, o lėtinis - kelis mėnesius.
Strėnų raumenų miozito, arba lumbago, metu pažeidžiami strėnų raumenys ir poodinis ląstelynas. Būdingas požymis yra priepuolinis, aštrus, die­giantis skausmas, atsirandantis netikėtai juosmens srityje dėl ilgalaikės nepatogios liemens padėties, neįprasto judesio, keliant svori, susižeidus, gulini ant šal­tos ir drėgnos žemės. Lumbago, arba lumbornialgijos, klinikiniai simptomai yra panašūs j juosmeninių ir kryžmeninių nervų šaknelių uždegimą (radikulitą). Skausmas lokalizuojasi giliai strėnų raumenyse, trunka nuo kelių minučių iki ke­leto dienų, intensyvėja kosint ar čiaudint, dažnai kartojasi.