Širdies ir kraujagyslių sistemos tyrimo metodai

Sportininkų širdies ir kraujagyslių sistemai tirti taikomi visi klinikiniai šios sistemos tyrimo metodai. Daugelis jų yra gana paprasti ir parankūs ne tik gydy­tojui, bet ir treneriui, ir pačiam sportininkui. Tobulėjant medicinos technikai yra sukurta daug sudėtingos ir automatizuotos medicininės aparatūros širdies ir kraujagyslių sistemai tirti. Ją veiksmingai naudoja kardiologai.
Daug sportininkų širdies ir kraujagyslių sistemos funkcinės būklės duo­menų galima gauti taikant klinikinio tyrimo metodus:
1. Apklausos, arba anamnezės, metu pradedant tyrimą nustatoma, ar neskauda širdies plote, ar nėra dusulio, pulso ritmo sutrikimų, ar nepadažnėjęs širdies plakimas. Jei yra nusiskundimų, reikia nustatyti, kada jie atsirado, ar ne­serga šeimos nariai širdies ligomis. Apklausiant išsiaiškinama, kaip fizinis krūvis veikia sportininko savijautą, ar jis nesukelia širdies ir kraujagyslių sistemos ne­galavimų.
2. Apžiūros, arba inspekcijos, metu stebima ir vertinama veido spal­va, širdies tvinksnis ties jos viršūne, apžiūrima, ar nedeformuota krūtinės ląsta, ar nesustiprėjusi kaklo kraujagyslių pulsacija, ar ryškūs išoriniai nuovargio po­žymiai krūvio metu.
3. Apčiuopos, arba palpacijos, metu nustatomas pulso dažnis ir jo pobūdis, širdies tvinksnis, kojų tinimas.
Tiriant ir vertinant širdies ir kraujagyslių sistemos funkcinį pajėgumą, svarbią reikšmę sporto medicinai turi tikslus pulso vertinimas. Pulsas – tai ritmiškas arterijų sienelių tvinksėjimas. Jis susidaro todėl, kad sistolės metu kairiojo skilvelio išstumtas į aortą kraujas išplečia jos pradžią ir svyruojančiomis bangomi pavidalu plinta arterijomis. Dažniausiai pulsas yra tiriamas tolimajame (distaliniame) dilbio gale, priekinėje pusėje, ties nykščio delnakaulio pagrindu.
Pulsą galima čiuopti ir kitose vielose, kur arterijos yra arti odos paviršiaus, o po jomis kietesnis pagrindas - kaulas. Pulsas skaičiuojamas 10, 15, 20, 30 sek. tiriamąjam ramiai sėdint, paskui perskaičiuojamas per vieną minutę. Vertinant pulsą pirmiausia nustatoma jo dažnis ir ritmas.
Suaugusio žmogaus normalus pulso dažnis (normokardija) yra 60— 90 tvinksnių per minutę. Pulso dažniui turi įtakos:
1)  kūno  padėtis (gulint pulsas 10 tvinksnių mažesnis negu stovint);
2)  lytis (moterų pulsas šiek tiek dažnesnis);
3) amžius (vaikų iki 3 metų pulsas 100 kartų per min., o vėliau pamažu re­tėja).
Didesnis kaip 90 tvinksnių per minule pulso dažnis vadinamas tachi­kardija. Mažesnis kaip 60 tvinksnių perjninutę pulso dažnis - bradikardija. Daugumos sportininkų ramybės pulsas būna retesnis. Tačiau ne visada retesnis pulsas yra treniruotumo požymis.
Ne mažiau svarbu yra pulso ritmiškumas. Pulsas yra ritmiškas, kai tar­pai tarp tvinksnių vienodi. Ritmo sutrikimas vadinamas aritmija. Jauniems žmonėms pasitaiko kvėpavimo aritmija: įkvepiant pulsas dažnėja, iškvepiant - retėja. Dažniausiai aritmijos yra patologinės.
4. Stuksenant, arba perkutuojant, nustatomos širdies ribos, topografi­ja ir konfigūracija, nes širdis yra beoris organas; jos duslus stuksenimo garsas gerai skiriamas nuo aiškaus plaučių garso.
5. Auskultacijos, arba klausymo, metodu tiriama širdies garsai. Auskultuojant girdėti garsai, atsirandantys širdyje dėl jos mechaninės veiklos. Tai­kant auskultacijos metodą - vertinamas ir arterinis kraujospūdis.

Tiriant ir vertinant sportininkų širdies ir kraujagyslių sistemos kitimus, at­siradusius dėl treniruočių ir varžybų poveikio, svarbią reikšmę turi instrumen­tiniai ir funkcinių mėginių metodai, kurie nuodugniau aptariami nagrinė­jant širdies ir kraujagyslių sistemos veiklos savybių tyrimą ir vertinimą.