Sportininkų širdies dilatacija

Sportininkams dėl didelių ir intensyvių treniruočių ir varžybų krūvių atsi­randa ir kitas svarbus širdies ert­mių išsiplėtimas, arba širdies dilatacija.
sportinės širdies struktūros pokytis  visų

Širdies dilatacija pirmiausia sukelia l hipertrofija, kai didėja aktyvi mio­kardo masė ir ypač ilgėja širdies raumens skaidulos. Ne mažesnę įtaką sporti­ninkų širdies dilatacijai atsirasti turi autonominė nervų sistema. Taigi dėl struktūrinių (miokardo skaidulų pailgėjimo) ir struktūri­nių funkcinių (miokardo atsipalaidavimo) kitimų prasideda funkcinė širdies dilatacija.

Sportininkų širdies dilatacija laiduoja vieną svarbiausių širdies veiklos sa­vybių - didelį širdies darbo našumą fizinių krūvių metu. Išsiplėtusioje širdyje diastolės pabaigoje telpa daugiau kraujo, didėja galinis diastolinis širdies ertmių tūris (kraujo tūris prieš sistolę).

Sporto medicina širdies išsiplėtimą tiria ir vertina taikydama:
1)  echokardiografijos ir
2)  biplanės telerentgenografijos metodus.

Echokardiograma pamatuojami skilvelių skersmenys diastolės pabai­goje ir apskaičiuojamas skilvelių galinis diaslulinis turis. 
Pastarojo dydis rodo dilataciją. Nesportuojančių suaugusių sveikų vyrų galinis diastolinis tūris, anot V. L. Karpmano, vidutiniškai yra 119 ml (80-140 ml). Sportininkų ga­linis diastolinis tūris priklauso nuo sporto šakos.
Didžiausi vidutiniai galinio diastolinio tūrio dydžiai yra ištvermės šakų sportininkų (irkluotojų - 180 ml, dviratininkų- 166 ml), o sudėtingos koordinacijos ir jėgos greitumo šakų spor­tininkų beveik nesiskiria nuo netreniruotų žmonių.

Biplanės telerentgenografijos metodas buvo labai paplitęs prieš echokardiografikos metodą.
Biplanės telerentgenografijos metodu daroma viena frontalinės plokštumos širdies rentgenograma, t.y. sportininkui gulint kniūbsčiomis (ant pilvo), o kita – sagitalinės plokštumos, t.y. gulint ant kairio šono (dešinė ranka pakelta, kad neužstotų širdies).  Iš rentgenogramų labai tiksliai apskaičiuojamas absoliutusis širdies tūris (HV), kuris priklauso nuo širdies ertmių išsiplėtimo.

Rentgenogramose braižomi širdies kontūrai. Priekinėje rentgenogramoje brėžiama linija, atitinkanti širdies ilgį (L), t. y. nuotolis nuo širdies viršūnės (apytiksliai - diafragmos lietimosi su širdimi taškas) iki aortos atsisky­rimo vietos. Joje taip pat brėžiamos linijos, atitinkančios širdies plotį (P), t. y. nuotolį nuo tolimiausių jos kraštų iki širdies ilgio linijos. Širdies plotis dažniau­siai yra ne ištisa linija, todėl jį atitinka abiejų pusių toliausių taškų nuotolių iki širdies ilgio linijos suma (P1+P2).

Pasak K. Mushofo, nesportuojančių vyrų absoliulusis širdies tūris viduti­niškai yra 760 ml, moterų - 580 ml.

Sportininkų širdies tūris priklauso nuo tre­niruotės kiyptingumo. Greičio ir jėgos šakų sportininkų absoliutusis širdies tūris beveik nesiskiria nuo netreniruotų asmenų, pvz.: gimnastų - iki 790 ml, šuoli­ninkų į vandenį - 770 ml.

Ribinis funkcinės širdies išsiplėtimo (dilatacijos) dydis - daugiau kaip 1200 ml.Sporto medicina, objektyvizuodama širdies išsiplėtimo dydį, vertina ne tik absoliutinį širdies tūrį, bet ir reliatyvųjį, arba santykinį, širdies tūrį (RHV). 

Santykinis širdies tūris:
1)  vienodina (niveliuoja) sportininkų fizinio išsivystymo parametrų povei­kį;
2)  padeda net vienkartinio tyrimo metu vertinti širdies didėjimą;
3)  leidžia palyginti skirtingų šakų ar net tos pačios šakos nevienodų svorio kategorijų sportininkų širdies išsiplėtimą.

Kiti siūlo reliatyvųjį širdies tūrį nustatyti atsižvelgiant į kūno paviršiaus plotą. Visais atvejais apskaičiuotas reliatyvusis širdies tūris tikslina ankstesnius teiginius apie sporto šakos įtaką širdies plėtimuisi (dilatacįjai) ir rodo, kad ryški širdies dilatacija būdinga ne visiems, o lik ištvermės šakų sportininkams.

Kiekvienos šakos sportininkų širdis yra skirtingo dydžio, ir ribiniai jos duomenys yra nevienodi. Per daug išsiplėtus širdies ertmėms (viršijus ribinį abso-liutųji širdies tūrį ar galinį diastolinį tūrį), gali atsirasti patologinė širdies dila­tacija. 
Norint nustatyti, ar funkcinė širdies dilatacija netapo patologinė, reikia širdies tūrio didėjimą palyginti su maksimaliu deguonies suvartojimu arba su maksimaliu deguonies pulso dydžiu. Jeigu treniruojantis didėja širdies ertmės, kartu didėja ir maksimalus deguonies suvartojimas, tada širdies dilatacija yra funkcinė. 
Jei deguonies suvartojimo rodikliai nedidėja ar net pradeda mažėti, o širdies ertmės didėja, tai dilatacija yra patologinė. Norint ją tiksliau nustaty­ti, reikia sportininką nuodugniai ištirti, užrašyti ir elektrokardiogramą.

Jeigu sportininkas yra sveikas, širdies ertmių didėjimas, kaip ir hipertrofi­ja, yra grįžtamasis reiškinys. Širdies išsiplėtimo duomenys net ir skirtingu sporto treniruotės metu svyruoja: didžiausi būna per varžybas, parengiamuoju laiko­tarpiu - mažesni, o treniruočių ciklo pradžioje - mažiausi. Nutraukus sistemin­gas treniruotes, buvusio sportininko širdies tūris pamažu mažėja iki netreniruotų asmenų šio rodiklio.