Ligų priežastys ir palankūs veiksniai

Ligų priežastys: ligas sukelia ne tik mikroorganizmai, yra ir kitos priežastys: 
1. Uždegimas(bronchai-mikroorganizmai, uždegimą kaip kūno reakciją gali sukelti alergija, per didelis šaltis ar karštis, chemikalai, nubrozdinimai)uždegimas gali būti ūminis ir lėtinis. 
2. Trauma – dėl traumos gali atsirasti įvairaus pobūdžio žaizdų pažeidžiančių kūno audinius ar visa organą, dėl traumos gali būti patemptos sausgyslės, lūzę kaulai, pakenkti sąnariai ir ištikti paralyžius. 3. Vabzdžiai- ligos nešiotojai, musės, uodai, utelės.
4. Įgimti kūno sandaros trūkumai – kai kurie žmonės priklauso sergančiųjų kategorijai dėl įgimtų kūno sandaros trūkumų ar funkcinių nukrypimų nuo normos.jie gali būti paveldėti, būdingi šeimai arba įgyti. 
5. Degeneraciniai procesai – dėl degeneracijos gali kisti kūno audinių struktūra ir funkcijos. 
6. Piktybiniai augliai – gali suardyti vietinius audinius ir metastazuojant prasiskverbti į kitus audinius.

Ligai palankūs veiksniai: 
1. Socialiniai veiksniai: skurdas, ankšti būstai turi įtakos sveikatai. 
2. Kultūriniai veiksniai. Šie veiksniai lemia individualų gyvenimo stilių (pvz. maisto produktų pasirinkimą, kaip mes žiūrime į vadinamuosius kritinius gyvenimo įvykius: liga, mirtis). 
3. Aplinkos veiksniai (oro ir vandens užterštumas, prasta sanitarija, industrinis pavojus). 
4. Psichologiniai veiksniai. Šie visi veiksniai yra taip pat labai svarbūs kaip ir fizinis negalavimas. Nuodugniai išsiaiškinus tam tikros ligos etiologiją įmanoma jos profilaktika.