Galimi pavojai nėštumo metu

Galimi pavojai nėštumo metu ir galimos komplikacijos

Ankstyvieji negalavimai nėštumo metu.
Beveik pusei nėščiųjų pirmaisiais nėštumo mėnesiais pakinta skonio jutimas, jas pykina, 

kartais iki vėmimo. Šie simptomai paprastai praeina po 12-16 nėštumo savaitės be ypatingo gydymo. Pakanka tinkamai ilsėtis, nepervargti, valgyti po mažiau, lengviau virškinamą, daugiau angliavandenių, vitaminų turintį maistą. Jei vemiama daug kartų, tai gali išvarginti nėščiąją, pabloginti jos ir vaisiaus savijautą: mažėja kūno svoris, apima silpnumas, netenkama daug skysčių, sutrinka medžiagų apykaita. Tuomet būtina kreiptis į gydytoją, kuris paskirs reikiamą gydymą.
Nėštumo pradžioje dažnai atsiranda hipotonija (sumažėjęs kraujospūdis), pasireiškia mažakraujystė, inkstų ir šlapimo takų uždegimas.

Hipertenzinės nėščiųjų būklės. 
Anksčiau šios būklės buvo vadinamos nėštumo toksikozėmis. Šios būklės dažniau esti antroje nėštumo pusėje. Svarbiausias ir pavojingiausias simptomas – padidėjęs kraujospūdis. Jis gali būti vienintelis simptomas ar būti kitų sunkesnių ligų vienu iš požymių, pvz.:
Šios ligos yra itin pavojingos moteriai ir vaisiui, todėl nėštumo metu nuolat matuojamas kraujospūdis, atliekami šlapimo (dėl galimo baltymo) ir kiti tyrimai. Įtarus bet kokius sutrikimus, nėščioji toliau tiriama ligoninėje, prižiūrima kvalifikuotų specialistų.

Priešlaikinis nėštumo nutrūkimas.
Persileidimu, arba abortu, vadinamas nėštumo nutrūkimas iki 22 nėštumo savaitės, kai vaisius gimsta negyvybingas, mažesnis kaip 25 cm ir sveria mažiau kaip 500 g. Persileidimas (abortas) gali įvykti savaime dėl kai kurių motinos ligų, sutrikusios vaisiaus raidos (įvairūs apsigimimai). Dažnai priežastys nenustatomos. Jei yra gresiantis abortas, nėščiajai nesmarkiai skauda apatinę pilvo dalį ir strėnas, gali būti nedaug kraujingų išskyrų. Nėštumą išsaugoti padeda tinkamas režimas ir gydymas.

Priešlaikinis gimdymas
Tai gimdymas tarp 22 ir 37 nėštumo savaitės. Gimsta neišnešiotas, bet gydybingas naujagimis, 
">jo kūno masė esti 500-2500 g. Priešlaikinio gimdymo priežastys yra tam tikros motinos ligos, įgimtos vaisiaus anomalijos, o dažniausiai – stresas, sunkus darbas, sunki socialinė padėtis, nepakankama mityba, infekcija. Gresiant priešlaikiniam gimdymui, nėščioji guldoma į ligoninę, taikomos įvairios gydymo priemonės gimdymui stabdyti.

Negimdinis nėštumas – tai toks nėštumas, kai apvaisintas kiaušinėlis implantuojasi ir bręsta už gimdos ertmės ribų (dažniausiai kiaušintakyje, rečiau – kiaušidėje ar net pilvo ertmėje). Dažniausios negimdinio nėštumo priežastys – kiaušintakių sandaros ir funkcijos pakitimai (kiaušintakių susiaurėjimas, uždegimas), dėl kurių kiaušinėlis negali nuslinkti į gimdą. Abortas taip pat gali būti negimdinio nėštumo priežastimi. Iš pradžių nėščioji jokių simptomų nejaučia, atsiranda visi nėštumo požymiai (išnyksta mėnesinės, būna teigiamas nėštumo testas ir kt. požymiai). Augantis embrionas gali pažeisti kiaušintakio, kiaušidės kraujagysles. Tuomet nėščioji pajunta intensyvų skausmą, prasideda pavojingas vidinis kraujavimas. Kai yra negimdinis nėštumas, moteris visuomet operuojama.

Normalaus nėštumo metu neturėtų kilti jokių motinos ir vaisiaus organizmų patologinių pokyčių. Tačiau kartais nėščiosioms atsiranda tik joms būdingų nemalonių simptomų arba net susergama pavojingomis ligomis. 

Šie simptomai a ligos dažniau pasireiškia toms moterims, kurios dar iki nėštumo sirgo įvairiomis lytinių organų ar kitomis ligomis.
  • preeklampsija – kai yra nėštumo hipertenzija ir nustatomas baltymas šlapime po 20 nėštumo savaitės iki tol sveikai moteriai, kartu esti veido, kulkšnių bei pėdų pabrinkimas;
  • *  eklampsija – tai nėštumo, gimdymo metu ar 7 dienas po gimdymo atsiradę kūno traukuliai, kurių priežastis nėra epilepsija ar kitos aiškios priežastys.