Naujagimio priežiūra po gimdymo ir jo adaptacija

Naujagimio priežiūra po gimdymo 


Išnešiotas naujagimis gimsta tarp 38 ir 41 nėštumo savaitės. Neišnešiotu naujagimis laikomas tuomet, jei gimsta iki 37 nėštumo savaitės, o pernešiotu – po 42 savaitės.

Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, naujagimiu laikomas vaisiuis gimęs nuo 22 nėštumo savaitės ir sveriantis daugiau kaip 500 g (gimęs iki 22 savaitės ar sveriantis mažiau kaip 500 g, laikomas abortiniu vaisiumi).

Naujagimystė trunka nuo gimimo iki 28-osios gyvenimo dienos. 

Sveikas naujagimis gimsta laiku, išnešiotas, normalios kūno masės. Iškart po gimimo naujagimis turi prisitaikyti prie naujų gyvenimo sąlygų, žymiai pakinta visų jo organų veikla. 
  • Sveiko naujagimio oda rausva, aptraukta varškine mase, 

  • Poodonis sluoksnis gerai susiformavęs, 
  • Ausų kaušeliai susiformavę, 
  • Rankų nagai siekia ar nedaug peraugę pirštų viršūnę,
  • Raumenų tonusas geras. 
  • Vaikelis aktyviai juda, spardosi, reaguoja į prisilietimą. 

Berniukų sėklidės būna nusileidusios į kapšelį. Naujagimio širdies susitraukimų dažnis yra 120-160 k/min, arterinis kraujo spaudimas – 90/60 mmHg.

Naujagimio būklės vertinimas. Naujagimio būklė vertinama pagal Apgarskalę, būklė įvertinama iškart po gimimo, po 5 minučių ir po 2 valandų. 
  • Vertinamas naujagimio širdies plakimas,
  • kvėpavimas, 
  • odos spalva, 
  • raumenų tonusas, 
  • refleksai siurbiant gleives iš kvėpavimo takų. 
Gera būklė vertinama 8-10 balų, lengva hipoksija (deguonies trūkumas organizme) – 6-7 balais, vidutinio sunkumo hipoksija – 4-5 balais, sunki – 1-3 balais.

Deguonies trūkumą naujagimio organizme gali sukelti nėštumo ir normalaus gimdymo sutrikimai, naujagimio kvėpavimo funkcijos nepakankamumas.

Pirmasis naujagimio tualetas. 

Labai pavojingas momentas naujagimiui yra pirmoji minutė po gimimo. Tik užgimusiam naujagimiui tuoj pat išsiurbiamos gleivės iš burnos ir nosies ertmių, skrandžio turinys. 

Labai svarbu neperšaldyti tik ką gimusio vaikelio. Todėl gimdykloje palaikoma 26-28 °C temperatūra. Vystymo stalas taip pat turi būti šiltas. Naudojami sterilūs švarūs baltiniai ir kitos priemonės. Ką tik gimusiam naujagimiui ant abiejų rankų užrišami specialūs “paseliai”, kuriuose įrašomi motinos duomenys, vaiko lytis bei gimimo data.




Naujagimio tualetas – tai akių infekcijos profilaktika, virkštelės ir naujagimio odos priežiūra, kūno matavimas. Tik užgimusiam naujagimiui akių infekcijos profilaktikai į akis lašinami vaistai (sulfacilio natris). 
Virkštelė iš pradžių patepama antiseptiniais tirpalais, perspaudžiama spaustukais ir tarp jų nukerpama. Jei gimdyme dalyvauja tėvas, jis pats gali perkirpti virkštelę. Vėliau virkštelės bigė ties bamba užspaudžiama metaliniu ar plastmasiniu virkštelės spaustuku ir paliekama gyti. 

Naujagimis nuprausiamas, jei oda ištepta, odos raukšlės išvalomos ir patepamos cinko tepalu. Vėliau naujagimis pasveriamas specialiomis svarstyklėmis, pamatuojamas jo ūgis, galvos ir krūtinės apimtys. 
Naujagimis atidžiai apžiūrimas, įvertinami matomi sklaidos trūkumai (apsigimimai). Naujagimio tualetas atliekamas ant specialaus šildomo stalo. Vėliau jis suvystomas. 

Sveikas naujagimis pridedamas prie motinos krūties per pirmąsias 2 val, žįsti leidžiama 5-7 min. Vėliau sveiki naujagimiai kartu su mama perkeliami į vieną palatą. 

Ankstyvas maitinimas krūtimi skatina mamos pieno gamybą. Be to, pirmosiose priešpienio porcijose yra daug reikalingų naujagimiui medžiagų, antikūnių. 
Naujagimis žindomas pagal poreikį, tiek kiek jam reikia: 
  • pirmomis paromis iki 8-12 kartų, 
  • vėliau – 6-7 katus per parą. 
  • Žįsti leidžiama 10-20 minučių.



Tolesnė naujagimio priežiūra. 
Svarbi odos piežiūra: odos raukšlės valomos steriliu aliejumi, sėdmenys ir tarpvietė prausiami tekančiu vandeniu ir muilu. 
Naujagimis aprengiamas švariais marškinėliais. Virkštelės liekana kasdien valoma etilo spiritu ir tepama kalio permanganato tirpalu. 
Virkštelė nukrinta po 4-6 dienų, o bambutė užgyja po 12-14 dienų. 
Praėjus 2 paroms iš naujagimio kulno imama kraujo tam tikroms ligoms (fenilketonurijai ir hipotirozei) tirti – šias ligas svarbu kuo anksčiau diagnozuoti ir pradėti gydyti. Šie tyimai vėliau siunčiami į Žmogaus genetikos centrą. 

Visi naujagimiai skiepijami nuo tuberkuliozės ir hepatito B. 
Sveiki naujagimiai iš ligoninės paprastai išleidžiami 3 gyvenimo dieną.

Priežiūra namuose. 
Naujagimį rekomenduojama maudyti kitą dieną po išvykimo iš ligoninės. Maudoma kasdien prieš paskutinįjį maitinimą, naudojamas neutralus vaikų muilas. Pasivaikščioti į lauką rekomenduojama nešti po 2-3 dienų vasarą ir po 7-10 dienų žiemą (kai temperatūra ne žemesnė kaip –5 °C). Pirmą kartą lauke naujagimis gali būti 15-20 minučių.

Prisitaikymas prie naujų gyvenimo sąlygų
Iškart po gimimo naujagimis prisitaiko prie naujų gyvenimo sąlygų, vyksta visų organizmo sistemų persitvarkymas. Todėl ankstyvuoju naujagimystės periodu gali pasireikšti įvaiios praeinančiosios naujagimių būklės.

Naujagimio termoreguliacija – tai pastovios kūno temperatūros palaikymas. Pirmosiomis gyvenimo valandomis naujagimis gali greitai atšalti arba perkaisti, jo kūno temperatūra labai priklauso nuo aplinkos temperatūros. Taip yra todėl, kad naujagimio termoreguliacija yra nepakankamai subrendusi, be to, jis išskiria daugiau šilumos nei suaugusieji (yra santykinai didesnis kūno paviršiaus plotas). Ypač tai svarbu neišnešiotiems naujagimiams, todėl jie guldomi į specialius inkubatorius, kur palaikoma pastovi aplinkos temperatūra.

Kvėpavimo sistema. 
Gimstant patiriami dirgikliai (šaltis, skausmas, lietimas), deguonies trūkumas organizme (perkirpus virkštelę) skatina pirmąjį naujagimio įkvėpimą. Iki gimimo vaisiaus plaučiai buvo užpildyti skysčiu, o po gimimo palengva užpildomi oru.

Kraujotakos sistema. 
Pradėjusio kvėpuoti naujagimio plaučių pokyčiai skatina keistis širdį ir organizmo kraujotaką. Vaisiaus širdies sienelėje, skiriančioje abu prieširdžius, buvo ovalioji anga, pro kurią tekėdavo kraujas, aplenkdamas plaučius. Naujagimiui įkvėpus, kraujas pradeda tekėti plaučių kraujagyslėmis. Ovalioji anga, arterinis (Botalo) latakas pamažu užanka. Daugelio naujagimių ovalioji anga visiškai užanka 5-6 gyvenimo parą, tačiau kai kurių gali likti atvira visą gyvenimą. Po gimimo nustoja funkcionuoti bambinės arterijos ir vena.

Virškinimo sistema. 
Vaisius esti sterilioje aplinkoje. Gimdymo metu ir po jo ant naujagimio odos patenka mikrobų iš aplinkos oro, nuo slaugančiųjų rankų, slaugos reikmenų. Mikrobų patenka ir į žarnyną. Motinos piene esantys veiksniai skatina augti “gerąsias” žarnyno lazdeles ir slopina patogeninių (ligas sukeliančių) mikrobų dauginimąsi. 2-3 paras naujagimis tuštinasi mekonijumi (tai tirštos tamsiai žalios išmatos). Vėliau išmatos tampa panašios į geltoną homogeninę košę.

Kūno masė. Pirmosiomis gyvenimo dienomis naujagimio kūno masė sumažėja (dėl skysčių netekimo), 3-4 parą pradinė kūno masė sumažėja 6-10 proc. Pradinę kūno masę naujagimis atgauna 10-12 gyvenimo dieną.

Odos pokyčiai. Jų būna visiems naujagimiams. Gali išryškėti naujagimių raudonė (odos paraudimas), odą gali išberti, ji pleiskanoja.

Naujagimių gelta. Ji būna visiems pirmųjų parų naujagimiams. Gelta pasireiškia dėl padidėjusios bilirubino koncentracijos kraujyje (vyksta greitesnis eritrocitų irimas, kepenys nepakankamai aktyvios ir nespėja perdirbti bilirubino).

Hormoninė krizė. Dėl motinos moteriškųjų lytinių hormonų, patekusių į naujagimio organizmą per placentą ir su motinos pienu, poveikio 7-8 gyvenimo parą padidėja mergaičių ir berniukų krūtelės, iš jų gali skirtis į pieną panašaus skysčio (tai naujagimio mastopatija). Tai praeina savaime.