HERPES SIMPLEX VIRUSAS

Etiologija.:Virusas DNR ,herpes labiales, herpes genitalis. 

Epidemiologija.:Inf. šaltinis.:sergantis ir nešiotojas.Užsikrečiama per pažeistą odą ar gleivinę tiesioginio kontakto metu, oro lašeliniu ar lytiniu būdu.


Klinika.:Ink. Periodas 4-5d. Staiga išberia lūpas, veidą ir lytinius organus., odos perštėjimas, skausmas niežulys prieš bėrimą. 0,1-0,3cm pūslelės, pilnos skaidraus skysčio, pamažu drumstėja, po 3-5d., pūslelės išdžiūsta ir virsta šašais. ­ regioniniai limfmazgiai, gingivovaginitas(vaikams), balanitas, uretritas. Jei infekcija generalizuojasi® meningoencefalitas, keratitas, iridociklitas.  

Diagnostika. Tyrimai.: BKT-­limfocitų, BŠT, odos mėginys su spec. Herpes Ag., imunoflorescencinis mėginys, puslelių turinio tepinėlis - daugiabranduolės gigantinės ląstelės - Canko ląst., KSR-komplem. sujungimo reakcija, HSV1 ir HSV2 IgG ir IgM kraujo serume ir likvore, Likvore (HSV 
1.maža – vidutinė citozė (20-300 x 106g/l), 
2.vyrauja limfocitai, 
3. normalus ar saikingai padidėjęs baltymo kiekis (0,3-2g/l), 
4.likvoro/kraujo gliukozės santykis normalus (1/2) ar kiek sumažėjęs 5.dažnai – eritrocitai.  

Gydymas.:Acikloviro 200-400, paros dozė 1g per os ,jei yra neurologinė simptomatika į/v. Diazepamas, B gr.vitaminai, Analgetikai, Antipiretikai ,Dehidratacija(Manitolis, Furazemidas)