Medicininės reabilitacijos metodai

Medicininės reabilitacijos metodai. Jų tikslai ir panaudojimas.

Vaistai. Svarbūs ūminiu ir poūmiu periodu. 
Gydymo efektas priklauso ar sistemingai naudojami vaistai, kaip jie derinami su kitomis reabilitacijos priemonėmis. 

Vartojant vaistus svarbu laikytis šių principų: vartoti individualiai gydytojo paskirtus vaistus, nuosekliai ir nepretraukiamai gydytis optimaliomis vaistų dozėmis, racionaliai parinkti vaistų derinius atsižvelgiant į jų darinius, užkirsti kelią vaistų tolerancijai, ir jų ,, nutraukimo’’ sindromui, nuolat gydytojas turėtų tikrinti vaistų efektyvumą ir stebėti, ar neatsirado šalutinių reiškinių, tinkamai derinti vaistus su nemedikamentiniu gydymu. 

Visą reabilitacijos laikotarpį ligonis vartoja vaistus, kuriuos paskiria gydytojas.

Psichoterapija. Jos tikslas įvertinti psichologines reakcijas ir jas koreguoti. Psichoterapiją atlikti gali psichologas, psichoterapeutas, psichiatras. Uždaviniai yra  padėti pacientui ir jo artimiesiems psichologiškai pasiruošti reabilitacijos procesui, streso valdymo būdai, santykis su med. personalu.

Socialinis darbas. Šią veiklą vykdo soc. darbuotojas, kurio pareiga – rūpintis asmens kasdieniu ir visuomeniniu gyvenimu. Reabilitacijoje soc. drabuotojas naudoja ekonomines, teisines, organizacines priemones. 

Kineziterapija. Kineziterapeutas padeda atgauti ir palaikyti ligonio griaučių raumenų motorinę bei sensomotorinę funkciją, gerina motorinę jėgą, ištvermę, koordinaciją, skausmo kontrolė, judesių amplitudės sąnariuose palaikymas, laikysenos koregavimas, pusiausvyros ugdymas.

Ergoterapija. Jos tikslas paruošti ligonį apsitarnauti buityje ir rengti profesines veiklas. Dėmesys sutelkiamas į ligonio organizmo funkcijų gerinimą ir stiprinim. Uždavinia: apsitarnavimo įgūdžių atkūrimas ir lavinimas; sutrikusių rankų funkcijų sugražinimas, lavinimas; pažintinių funkcijų lavinimas; koordinacijos lavinimas; jutimų lavinimas; techninių reabilitacijos priemonių parinkimas ir gaminimas; bendravimas ir aktyvvaus dalyvavimo visuomeniniame gyvenimeįgūdžių atgavimas bei ugdymas.

Fizioterapija. Natūralių ir dirbtinių fizikinių veiksnių naudojimas. Uždaviniai: gerinti motorines ir psichines funkcijas, mažinti spastiškumą, silpninti hipokinezes, gerinti kraujotaką