ŽIV infekcijos gydymo principai

ŽIV infekcijos gydymo principai.

1.Nukleozidiniai atvirkštinės transkriptazės inhibitoriai:
Zinovudinas-Indikacijos: ūminiai ŽIV infekcijos požymiai; ankstyvieji ŽIVpožymiai ligoniams, turintiems mažiau nei 500 limfocitų CD4 mm3; asimptominiams ligoniams, kurių biologiniai infekcijos rodikliai progresuoja (mažiau nei 200 CD4 mm3); ligoniams, kurių limfocitų CD4 yra 200-500/ mm3 ir greitai mažėja. 

Didanozinas-  Indikacijos:vaikai ir suagusieji, ilgiau kaip 6mėn sergantys AIDS, pablogėjus klinikiniai ir imunologiniai būklei, gydant zinovudinu. 

Zalcitabinas- Indikacijos:suaugę sergantys AIDS žmonės (simptomatiški) ir netoleruojantys zinovudino, arba pablogėjus klinikiniai ir imunologinei būklei. 

Stavudinas Indikacijos:suaugusiems, užsikrėtusiems ŽIV žmonėms, netoleruojantiems zidovudino ar kitų antivirusinių vaistų, arba šie vaistai nefektyvūs ar kontraindikuotini.

Lamivudinas­- Indikacijos: neefktyvūs kiti antivirusiniai vaistai; efektyvus su zidovudinu.

II.Nenukleozidiniai atvirkštinės transkriptazės inhibitoriai:

Delaviridinas-nuo AIDS.

III.Proteazių inhibitoriai:

Sakvinaviras­-Indikacijos:  ŽIV infekcija ligoniams, vyresniems nei 13m., geiausia kartu su atvirkštinės transkriptazės inhibitoriais; ligoniams, kurie jau buvo gydyti kitais antivirusiniais vaistais. 
Indinaviras- Indikacijos:  kartu su kitais antivirusiniais vaistais skiriamas gydyti suaugusiems, užsikrėtusiems ŽIV-1 žmonėms tiek prasidėjus ligai, tiek imunodeficito atvejais. 

Ritonaviras Indikacijos:  vartojamas suaugusiems ligoniams, užsikrėtusiems ŽIV-1, gydyti tiek ligos pradžioje, tiek išsivysčius imunodeficitui kartu su kitais virusiniais vaistais. 

Nevirapinas­-  Indikacijos:  užsikrėtusiems ŽIV suaugusiems žmonėms gydyti kartu su kitais vaistais: atvirkštinės transkriptazės ir proteazių inhibitoriais.