Fizinis darbingumas ir jo nustatymas Harvardo step- testo indeksu.

Fizinis darbingumas ir jo nustatymas Harvardo step- testo indeksu.
Žmogaus fizinis darbingumas yra tiesiog proporcingas mechaninio darbo kiekiui, kurį individas gali atlikti gana ilgai ir dideliu intensyvumu. Pagrindiniai veiksniai, lemiantys žmogaus fizinį darbingumą, yra:
1)      sveikatos būklė,
2)            fizinis išsivystymas,
3)            nervų ir raumenų sistemų funkcinė būklė,
4)            aerobinių procesų funkcinė būklė,
5)            anaerobinių procesų funkcinė būklė,
6)            sąnarių būklė,
7)            psichikos būsena ir kiti.

Sporto praktikoje skiriamas bendrasis ir specialusis fizinis darbingumas. Ilgalaikį bendrąjį fizinį darbingumą riboja deguonies pernešimą garantuojančios organizmo sistemos, t.y.kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių bei kraujo sistemos. 

Specialusis fizinis darbingumas - tai tam tikros sporto šakos sportininko darbingumas. Jį lemia vienas iš vadinamųjų treniruotumo veiksnių - pedagoginis, psichologinis ir medicininis Sporto medicinoje fiziniam darbingumui nustatyti yra pasiūlyta daug tiesioginių ir netiesioginių, paprastų ir sudėtingų metodų. 

Daugiausia paplitę yra fizinio darbingumo nustatymas remiantis Harvardo steptesto, Rufjė, Rufjė - Diksono indeksais, PWC170 testu, maksimaliu O2 suvartojimu (Vo2 max), Navakki testu ir kt.

Harvardo steptestas, jo esmė. HSTI apskaičiavimas.
Harvardo steptestas dabartiniu metu naudojamas nustatant sportininkų bendrąjį fizinį darbingumą. HSTI nustatomas atsižvelgiant pulso atsigavimą po gana intensyvaus fizinio krūvio. Juo greičiau atsigauna pulsas, juo didesnis HSTI. 

Kadangi sportininkų darbingumą daugeliu atvejų riboja širdies ir kraujagyslių sistemos, tai remiantis HSTI galima kiekybiškai vertinti sportininkų fizinį darbingumą.
Nustatant HSTI vyrai laipioja ant 50,8 cm, o moterys ant 43 cm aukščio laiptelio 5 min. 30 užlipimų ir lipimų per minutę dažniu. Harvardo steptesto indeksas apskaičiuojamas atsižvelgiant į pulso atsigavimą antrąją, trečiąją ir ketvirtąją minutę po šio krūvio.


Apskaičiavus HSTI, padaroma išvada apie tiriamojo fizinį darbingumą atsižvelgiant į sporto šaką ir meistriškumą. Harvardo universiteto nuovargio laboratorijos duomenimis (L. Brouha), nesportuojančių asmenų HSTI, didesnis kaip 90, rodo labai gerą fizinį darbingumą, 80-89 - gerą, 56-79 - vidutinį ir mažiau kaip 56 - silpną. 
Sportininkų HSTI būna daug didesnis. Ištvermės sportininkų darbingumui vertinti siūlomos daug didesnės normos: daugiau kaip 150 - labai geras, 125-149,9 - geras, 124-90 patenkinamas ir mažiau kaip 90 - silpnas. Kitų sporto šakų sportininkų (greičio, jėgos, vikrumo) HSTI normos atitinkamai mažesnės.