Skendimas, jo klasifikacija, simptomai, 1 oji medicininė pagalba

Skendimas, jo klasifikacija, simptomai, 1 oji medicininė pagalba.

Yra 1.tikras nuskendimas ir 2.asfiksinis. 
Tikras, kai baigiasi deguonies atsargos organizme, vystosi nejudrumas, plaukikas pradeda mirti po vandeniu. 
Po vandeniu prasideda nevalingi įkvėpimai dėl padidėjusio CO2 kiekio kraujyje, ko pasekoje vanduo patenka į plaučius: įvyksta plaučių skendimas. Skęstantysis greit praranda sąmonę. Dar kelias min po vandeniu tęsiasi gilus, reguliarus kvėpavimas, skatinantis likusio deguonies iš plaučių pašalinimą. Spaudimas pirmomis skendimo sekundėmis labai pakyla, vystosi bradikardija. Širdies sustojimo metu vystosi tachikardija, spaudimas sumažėja. 
Tikras nuskendimas gali būti gėlame ir sūriame vandenyje. 

Asfikcinis vystosi be vandens patekimo į plaučius, dėl refleksinio raumenų spazmo. Užsidaro balso plyšys, nepraleidžia oro į plaučius ir žm miršta. 

Skendimo priežastys: 
1) šalčio šokas, dėl staigaus patekimo į šaltą vandenį dirginama sm žievė ir sustoja refleksiškai širdis. 

2) Org-mo atšalimas dėl sušalimo žm darosi nejudrus ir grimzta po vandeniu, praranda sąmonę. 

3) Trauminis šokas dėl smūgio į vandenį. 

4) Pusiausvyros aparato sutrikimas dėl vandens patekimo į ausį sutrinka orientacija ir negali išnirti. 

5) Dėl hiperventiliacijos nėrimo metu sumažėja deguonies, išsivysto alpimas. 

6) Staigi miokardo išemija. Pašalinti iš plaučių vandenį, išvalyti burną, paguldomas, daromas dirbtinis kvėpavimas ir širdies masažas. 

Pirm.pagalba Skęstantį reikia traukti atsargiai rekomenduojama priplaukti iš nugaros. S

kęstantįjį sugriebtą už plaukų ir pažastų reikia pasukti veidu į viršų ir plaukti kranto link neleidžiant jam apsikabinti. Išlipus iš vand skenduolis guldomas pilvu ant teikiančiojo pagalbą kelio kad galva būtų žemiau krūtinės ląstos. 

Kokių nors medžiagos gabalėliu iš burnos ertmės ir gerklės išvalomos vanduo, dumblas. Paskui kelis kartus energingai suspaudžiama krūtinės ląsta stengiantis pašalinti h2o. 

Kai iš kvėpavimo takų pašalinamas h2o žmogus paguldomas ant lygaus pagrindo jei nekvėpuoja daromas dirbtinis kvėpavimas. 

Jei neplaka širdis daromas netiesioginis šird masažas. tai daryti kol sunormalės šird ritmas. Transportuojant būtina tęsti šird masažą.