Sporto medicina, jos turinys ir uždaviniai

Sporto medicina, jos turinys ir uždaviniai. Sporto medicinos ryšys su kitais mokslais.
Sporto medicina yra medicinos mokslo šaka, kuri nagrinėja fizinių pratimų ir atskirų sporto šakų poveikį visam žmogaus organizmui, atskiroms jo sistemoms ir organams, siekiant atskleisti jų adaptacines galimybes, apsaugoti nuo fizinių pratimų ir sporto neigiamo poveikio, o esant reikalui, laiku suteikti medicininę pagalbą – gydymą. 
Dėl to sporto medicina apima tiek teorinės, tiek ir klinikinės medicinos pagrindus, leidžiančius pažinti ir koreguoti fizinių pratybų ir sporto specifinį poveikį žmogui. 

Teorinės medicinos pagrindą sudaro anatomija, fiziologija, biochemija, farmakologija, mikrobiologija ir keletas kitų disciplinų. Šios disciplinos būtinos žinoti, norint suprasti ir atskleisti gyvosios gamtos dėsnius ir pažinti gydytojo stebimų reiškinių biologinę prigimtį. 
Klinikinė medicina apima diagnostiką, įvairių ligų profilaktiką ir gydymą, nagrinėja sveiko žmogaus organizmą, faktorius leidžiančius stiprinti ir palaikyti sveikatą, taip pat žmogaus organizmo reagavimą į įvairius aplinkos poveikius. 
Klinikinei medicinai priklauso terapija, chirurgija, stomatologija, psichiatrija, pediatrija, ginekologija ir kt. disciplinos.
Sporto medicinos uždaviniai:

  1. Nustatyti kūno kultūros ir sporto kaip masinių sveikatą stiprinančių faktorių reikšmę augančios kartos harmoningam vystymuisi, pagyvenusių žmonių ligų profilaktikai, aktyvios senatvės išsaugojimui.
  2. Medicininiais ir biologiniais tyrimais pagrįsti atskirus įvairaus meistriškumo sportininkų rengimo etapus.
  3. Kurti medicinos kontrolės metodus, leidžiančius teisingai įvertinti žmogaus sveikatos būklę, bendrąjį ir specialųjį darbingumą, adaptacinių ir rezervinių galimybių diapazoną.
  4. Vykdyti profilaktinį darbą, savalaikę organizmo būklės pakitimų diagnostiką ir gydymą, siekiant atstatyti sveikatą ir normalų fizinį darbingumą.
  5. Tobulinti aukštos klasės sportininkų medicininio aptarnavimo organizavimą ir turinį, kad jie atitiktų didžiojo sporto poreikius.