Somatosensorinė sistema

Somatosensorinės neurofunkcinės sistemos vykdo žmogaus kūno (somos) paviršinį ir gilųjį jutimą. Paviršinio jutimo receptoriai, arba eksteroreceptoriai, priima veiksnius iš žmogaus aplinkos. Paviršinio paviršiaus recepto­riai yra išsidėstę odoje. Jais jaučiame mechaninius (lytėjimą, spaudimą, vibraci­ją) veiksnius, temperatūrą, skausmą.
Paviršinio jutimo receptorius sudaro odoje esančios laisvosios nervinės galūnės, kurios jaučia mechaninius, skausmo bei temperatūros kitimus, ir spe­cialios struktūros: Faterio-Pačinio kūneliai, reaguojantys į spaudimą ir vibraci­ją, Meisnerio kūneliai, reaguojantys į lytėjimą. Paviršinio jutimo receptorius ir žievinius centrus jungia galvos ir nugaros nervai bei nugaros smegenų įcentriniai laidai. Žievinis centras yra didžiųjų smegenų momeninės skilties užcentriniame vingyje. Paviršinio jutimo sistemos funkcinė būklė vertinama tiriant skausmo, temperatūros, lytėjimo jutimą simetriniuose kūno paviršiuose. Skausmo jutimas nustatomas lengvu dūriu į odą buku ar smailiu adatos galu, temperatūros - prie odos pridėjus mėgintuvėlį su šaltu arba karštu vandeniu, lytėjimo - prie odos prisilietus vata, teptuku ar vos vos paspaudus. Esteziometru galima išmatuoti jutimo slenkstį, t.y., atstumą (centimetrais), kai dviejų esteziometro kojyčių lytėjimas jaučiamas kaip vienos. Sportininkų paviršinio jutimo neurofunkcinė sistema dažniausiai sutrinka dėl periferinių nervų uždegiminių procesų bei dėl re­ceptorių ar jų centrų pažeidimų.
Giliojo jutimo receptoriai, arba proprioreceptoriai, priima dirginimus iš judamosios sistemos organų, ir jų yra raumenyse, sausgyslėse, fascijose, sąnariuose, raiščiuose ir kt. Giliojo jutimo receptorius taip pat sudaro laisvosios nervų galūnės, kurios jaučia dirginimus panašiai kaip ir paviršinio jutimo laisvosios nervų galūnės, specialios struktūros: rauineninės verpstės, kurios reaguoja j raumeninių skaidulų ilgio kitimus ir raumens susitraukimo jėgą, ir sausgyslinės verpstės, kurios reaguoja į raumens susitraukim,t.y. joms aktyvuojantis rau­mens susitraukimas mažėja. Giliojo jutimo receptorius su žieviniais centrais jun­gia galvos ir nugaros nervai bei nugaros smegenų įcentriniai laidai (dalis skaidulų įeina į smegenėles). Žievinis centras yra (kaip ir paviršinio jutimo) didžiųjų sniegenų momeninės skilties užcentriniame vingyje.
Propriorecepcija, arba gilusis jutimas, leidžia suvokti viso kūno ir atskirų jo dalių dinaminę ir statinę padėtį (priklauso nuo sąnario padėties kitimo ir są­nario kampo dydžio) bei jėgos jutimą (suvokiant raumens susitraukimo jėgą, ku­rios reikia judesiui atlikti, visam kūnui ar sąnariui išlaikyti tam tikrą padėtį! Giliojo jutimo neurofunkcinė sistema padeda atlikti judesius darniai, tiksliai ir laiku.
Šios sistemos funkcinė būklė vertinama paprastaisiais budais:
1) tiksliai sulenkiant galūnes iki tam tikro kampo;
2) užsimerkus spaudžiant dinamometrą ir kt.
Dinamometru giliojo jutimo sistemos funkcinę būklę galima nustatyti atliekant raumenų ir sąnarių jutimo mėginį. Mėginys atliekamas taip: plaš­takos dinamometru nustatoma maksimali plaštakos jėga. Paskui tiriamasis žiū­rėdamas 3-4 kartus spaudžia dinamometrą iki 1/2 maksimalios jėgos, tada, ne­žiūrėdamas į dinamometrą, turi stengtis spausti 1/2 maksimalios jėgos. Toliau tiriamasis vėl žiūrėdamas spaudžia dinamometrą iki 3/4 maksimalios jėgos 3-4 kartus, paskui nežiūrėdamas turi stengtis spausti 3/4 maksimalios jėgos.Giliojo jutimo neurofunkcinės sistemos veikla yra normali, jei nukrypimas nuo numatyto
dydžio yra iki 10-20 proc. Judesių tikslumas tiesiogiai priklauso nuo sportininko treniruotumo, nuovargio ir kt.