Pusiausvyros sensorinė sistema

Pusiausvyros sensorinės sistemos periferinę dalį sudaro vidinės ausies esantis vestibulinis aparatas: tarpusavyje susijungę prieangis (vestibulum) ir trys pusratiniai kanalai. Pastarieji išsidėstę trijose viena kitai statmenose plokštumose. Prieangio receptoriai reaguoja į kūno padėties kitimą, o pusratiniai kanalai - į sukamojo judesio kryptį. Iš prieangio ir pusratinių kanalų impulsas prieangio nervų ir laidais plinta į kūno padėties kontrolės centrus, esančius smegenėlėse, o iš jų - į somatosensorinės žievės dalis (viršutinio smilkinio vingį). Kūno pusiausvyros ir jo laikymo vertikalioje padėtyje sensorinės sistemos centrai turi glaudžius ryšius su judamuoju aparatu, todėl bet kuriuo metu pasikeitus kūno padėčiai erdvėje gali išlaikyti reikiamą jo pusiausvyrą.
Kūno pusiausvyra daug priklauso nuo kitų sensorinių sistemų (regos, so­matosensorinės, eferentinės neurofunkcinės sistemos). Pusiausvyros sensorinės sistemos centrai turi ryšį ir su autonominės nervų sistemos centrais, todėl supimasis, sukamieji bei greitėjimo judesiai sukelia vegetacines reakcijas: pykinimą, vėmimą, galvos svaigimą, kraujospūdžio mažėjimą, pulso bei kvėpavimo kiti­mus; bąla veidas, atsiranda nistagmas, išpila šaltas prakaitas.
Pusiausvyros sensorinės sistemos funkcinė būklė vertinama paprastaisiais koordinaciniais mėginiais.Vertinama ir sukamaisiais mėginiais, sudirginus vestibulinį aparatą. Vienas paprasčiausių ir prieinamiausių sukamųjų mėginių yraJarockio mėginys: sportininkas atlieka sukamuosius galvos judesius į vieną pusę; greitis – du kartai per sekundę.Vestibulinio aparato funkcija vertinama pagal laiką, kurį tiriamasis gali išlaikyti kūno pusiausvyrą. Netreniruoti žmonės gali išlaikyti pusiausvyrą ikį 30 sek., o sportininkai - iki 90 sek. ir ilgiau.
Vestibulinio aparato pastovumui tirti neretai naudojama sukimas Barani kėdėje. Tiriamasis sėdi kėdėje užsjmerkęs ir 90º kampu palenkęs galvą. Po penkto­jo apsisukimo pakelia galvą ir atsimerkia. Kadangi pusiausvyros sensorinė sis­tema yra susijusi su autonominės nervų sistemos branduoliais, tai pusiausvyros receptorių dirginimas sukelia ne tik pusiausvyros sutrikimų, bet ir vidaus organų kitimų. Todėl reakcija vertinama pagal liemens palikimą ir vegetacinius požymius. Reakcija į sukimąsi laikoma silpna, jei liemuo trunutį palinksta sukimosi pusėn, o vegetaciniai požymiai neryškūs, pulsas nekinta. Tokia reakcija rodo ge­rą pusiausvyros sensorinės sistemos funkcinę būklę. Vidutinė reakcija - liemuo gerokai palinkęs sukimosi kryptimi, vegetaciniai požymiai ryškūs - būdinga patenkinamai pusiausvyros sensorinės sistemos funkcinei būklei. Jeigu pusiausvy­ros sensorinės sistemos funkcinė būklė nepatenkinama, tiriamasis griūva, vemia, atsiranda bradikardija arba tachikardija. Tai stipri reakcija j sukimąsi.Pusiausvyros sensorinės sistemos funkciją galima vertinti ir specialiais funkciniais mėginiais su kampiniais pagreičiais (cetrifuga ir kt.).
 Sutrikus vestibuliniam aparatui, pirmiausia būna galvos svaigimas, pykinimas, vėmimas, seilėtekis po sukimosi pratimų, prasti koordinacinių ir sukamųjų mėginių duomenys. Iš vestibulinio aparato ligų dažniausia yra labirintinis otitas, t. y. vidinės ausies infekcinis uždegimas. Jo simpto­mai: galvos svaigimas, pykinimas, vėmimas, pusiausvyros netekimas, klausos silpnėjimas. Šią ligą reikia rimtai gydyti.