Fizinis išsivystymas – gyventojų sveikatos rodiklis, kūno sudėjimas ir konstitucija

Fizinis išsivystymas – gyventojų sveikatos rodiklis, kūno sudėjimas ir konstitucija.

Fizinis išsivystymas – gyventojų sveikatos rodiklis.
Fizinis išsivystymas kartu su žmonių sergamumu ir mirtingumu yra vienas pagrindinių sveikatos rodiklių. Jau seniai pastebėta, kad sveikata priklauso nuo fizinio išsivystymo. Tik pagal sveikatos būklę galima teisingai įvertinti fizinį išsivystymą, kaip morfologinių ir funkcinių rodiklių visumą. Endokrininės sistemos sutrikimai dažnai sukelia svarbius fizinio išsivystymo pakitimus (neūžaugos, gigantai ir kt.). Rachitas, lėtinė dizenterija, persirgti jaunystėje, sulėtina fizinį vystymąsi.
Vaiko organizmas ypač jautriai reaguoja į įvairius aplinkos pokyčius. Pakitusios  mokslo, auklėjimo ir gyvenimo sąlygos, mityba pirmiausia atsiliepia augančio organizmo fiziniam vystymuisi. Dėl to gydytojas per medicininius patikrinimus reguliariai matuoja vaikų fizinio vystymosi rodiklius. Kuo mažesnis vaikas, tuo dažniau šie rodikliai matuojami. Pastebėjus, kad ūgio didėjimas sulėtėjo, nustojo augti kūno masė, galima manyti, kad organizmą veikia nepalankūs faktoriai.

Svarbus suaugusių žmonių fizinio išsivystymo kriterijus yra kūno sudėjimo ypatumai. Kūno sudėjimas – tai atskirų kūno dalių dydžiai, formos proporcijos (įvairių kūno dydžių santykiai) ir tarpusavio išsidėstymo ypatumai.
Žmogaus fizinio išsivystymo ir kūno sudėjimo ypatumus nusako jo konstitucija, t.y. sąlygiškai stabilių žmogaus organizmo morfologinių ir funkcinių savybių visuma, įgyjama dėl paveldėjimo ir ilgalaikio intensyvaus aplinkos poveikio.

Žmogaus konstituciją nulemia palyginti stabilūs organizmo struktūros ir funkcijos rodikliai, nuo jos tipo daigiausia priklauso žmogaus organizmo reaktyvumas ir atsparumas.

  ¨Asteniško tipo žmonių būna dirglesnė nervų sistema, dažnai sutrinka vidaus organų funkcija, jie turi polinkį į neurozes ir sumažėjusį arterinį kraujo spaudimą, tuberkuliozę, skrandžio ir dvylikapiršės žarnos opaligę. Jie rečiau serga ateroskleroze, nutukimu, diabetu.
  ¨ Normasteniško tipo asmenys energingi, pasitikintys savo jėgomis. Jie linkę sirgti viršutinių kvėpavimo takų ir judamojo aparato ligomis, turi polinkį į neuralgiją, širdies vainikinių kraujagyslių aterosklerozę, miokardo infarktą.

              ¨ Hipersteniško tipo žmonės mėgsta bendrauti, judrūs, praktiški. Nuo kitų skiriasi didesniu kraujo spaudimu, dominuojančiais asimiliacijos procesais, padidėjusia lytinių liaukų ir antinksčių funkcija. Šio tipo žmonės linkę sirgti nutukimu, diabetu, ateroskleroze, hipertonine liga, tulžies pūslės disfunkcija bei akmenlige.