Fizinis išsivystymas, jo dinamika ir jį veikiantys faktoriai

Fizinis išsivystymas, jo dinamika ir jį veikiantys faktoriai. Akceleracija ir retardacija.
Fizinis išsivystymas – tai žmogaus morfologinių ir funkcinių savybių visuma, kuri lemia organizmo fizines galias. Kompleksinę fizinio išsivystymo sąvoką apibūdina daug požymių. Svarbiausi jų yra kūno ilgis, masė ir krūtinės apimtis. Fiziniam išsivystymui įvertinti didelės reikšmės turi kūno paviršius ir sudėtis, atskirų kūno dalių išilginiai matmenys, diametrai ir apimtys bei gyvybinės plaučių talpos ir raumenų jėgos matavimai. Visi šie rodikliai atskleidžia ne tik organizmo struktūros ypatumus, bet ir funkcines galimybes.

Fizinis išsivystymas priklauso nuo žmogaus genotipo ir fenotipo
Genotipas – tai individualūs morfofunkciniai organizmo ypatumai, paveldėti iš tėvų. Fenotipas priklauso nuo išorės aplinkos veiksnių (ekonominės ir socialinės sąlygos, profesinė veikla, mityba, persirgtos ligos, fizinės veiklos pobūdis ir intensyvumas, jauno amžiaus žmonių sportavimas ir kt.). Jis kinta per visą žmogaus gyvenimą ir rodo fizinio išsivystymo kitimą tam tikrais žmogaus amžiaus tarpsniais.
Žmogaus fiziniai rodikliai nuo pat gimimo iki mirties nuolat kinta. Organizmas 18 – 20 metų vystosi, auga – vyksta evoliucijos procesas, - o po to prasideda priešingas procesas involiucija.
Pasikeitusios gyvenimo sąlygos per pastaruosius 100- 150 metų žymiai pakeitė žmonių fizinį išsivystymą, jo rodikliai visame pasaulyje gerėja. Fizinio išsivystymo tempų paspartėjimas vadinamas akceleracija. Pagrindinės akceleracijos priežastys yra pakitęs žmonių gyvenimo būdas ir jo faktorių tarpusavio ryšys.

 Tarp tų faktorių svarbią reikšmę turi:
1. Mitybos pakitimai. Žmonės daugiau vartoja gyvulinės kilmės produktų, kuriuose yra organizmo lengviau pasisavinamų baltymų, riebalų ir lipoidų, maistas kokybiškesnis, jame daugiau vitaminų, mikroelementų ir kt.
2. Padidėjęs informacijos kiekis žadina protinį aktyvumą, nervų sistemos dirglumą, o per tai ir kitų organizmo sistemų dirglumą.
3. Pasikeitusi judėjimo veikla. Vystosi kūno kultūra ir sportas, sumažėjo sunkus paauglių fizinis darbas.
4. Pagerėjo įvairių gyventojų amžiaus grupių medicininis aptarnavimas ir sanitarinių higieninių žinių propaganda.
5. Mokslo ir technikos revoliucija pakėlė gamybos ir gyvenimo lygį.
6. Padidėję intelektualiniai ir emociniai krūviai veikia nervų ir endokrininę sistemas.
7. Genetiniai faktoriai dėl pagausėjusių santuokų tarp žmonių, gimusių skirtingose vietose.
8. Padidėjusi saulės radiacija ir kiti kosminės erdvės faktoriai.

 Akceleracijos ir retardacijos tipai.
Kai kurie mokslininkai mano, kad akceleracija paspartina žmogaus senėjimo procesą, tačiau gyvenimas rodo ką kitką – senėjimo procesas sulėtėjo. Tai patvirtina 6 – 8 metais prailgėjęs moters reproduktyvusis periodas.

Palyginus vaikų, paauglių ir jaunuolių faktišką ir biologinį amžių matomi keli fizinio vystymosi variantai:
§ Normalaus fizinio vystymosi  individai – tai individai, kurių biologinis amžius atitinka savo amžiaus grupės fizinio išsivystymo rodiklius;
§ Harmoninga akceleracija arba retardacija – visi individo fizinio išsivystymo rodikliai 1 – 2 metais pralenkia arba atsilieka nuo bendraamžių;

§ Neharmoninga akceleracija arba retardacija – kai individas bendraamžius pralenkia arba nuo jų atsilieka vienu ar keliais morfofunkciniais rodikliais, o visi kiti rodikliai sutampa.