Klinikiniai sportininkų tyrimo metodai

Klinikiniai, instrumentiniai ir laboratoriniai sportininkų tyrimo metodai.
Sportininkų medicininis tyrimas pradedamas klinikiniais metodais:
I. Anamnezė, arba apklausa, yra vienas iš labiausiai medicinoje paplitusių tyrimo metodų. Ji apima visas žmogaus gyvenimo sritis iki jo kreipimosi į gydytoją. Planingai, kruopščiai ir detaliai surinkta anamnezė leidžia:
1)                   Susipažinti su tiriamuoju ir padaryti preliminarią išvadą apie jo sveikatos būklę bei organizmo funkcinę būklę;
2)                         Įvertinti negalavimo ar ligos priežastį, eigą;
3)                         Išryškinti pagrindinius ligos simptomus
4)                         Išaiškinti nusiskundimų ryšį su vienos ar kitos organų sistemos veikla;
5)                         Ištirti tiesioginį aplinkos poveikį organizmui;
6)                         Numatyti tolesnių tyrimų planą.

II. Inspekcija, arba apžiūra,- tai objektyvus tyrimo metodas, kuriuo stengiamasi išryškinti požymius, padedančius įvertinti organizmo funkcinę būklę ir sveikatą. Apžiūros kryptingumas ir turinys priklauso ir nuo anamnezės. Apžiūrint tiriamąjį pirmiausia kreipiamas dėmesys į bendruosius pokyčius (kūno sandaros, mitybos, odos), o po to detaliai tikrinamos atskiros kūno dalys. 
Įvertinama veido išraiška (ji gali parodyti tiriamojo nuotaiką, išgyvenimus), odos paviršius ir matomų gleivinių spalva (pablyškusi, paraudusi, pamėlusi, išbėrimai, paburkimai), kūno sandara, poza (aktyvi, pasyvi ar priverstinė), eisenos ypatumai, prakaitavimas, riebalinio audinio ir raumenyno išsivystymas, galimos kaulų ir krūtinės ląstos deformacijos, nuovargis pagal išorinius požymius. Patikrinama burnos ir ryklės gleivinių, tonzilių būklė, liežuvis, dantys. Per apžiūrą turi būti stengiamasi tiksliai įvertinti visus matomus pokyčius ir susieti juos su vidaus organų projekcija į kūno paviršių.

III. Palpacija, arba apčiuopa, pagrįsta sudėtingais tyrėjo rankų odos, raumenų ir sąnarių pojūčiais. Sporto praktikoje ir medicinoje ji labai dažnai naudojama tiriamojo pulso ir kvėpavimo dažnumui išmatuoti, širdies tvinksniui įvertinti. Apčiuopiant galima iširti odos paviršiaus (standumas, drėgnumas, temperatūra ir kt.), limfmazgių, vidaus sekrecijos liaukų, kaulų, raumenų būklę. Iš apčiuopos galima daryti išvadą apie tiriamojo reagavimą į prisilietimą ir spaudimą, apie skausmingumą (pagal veido išraišką ar nusiskundimus spaudžiant), nustatyti skausmingus taškus, jų tikslią lokalizaciją ir iradiaciją. Be to, ji yra labai vertingas vidaus organų būklės, ypač virškinimo sistemos, tyrimo būdas. Palpuojant pilvą galima nuspėti vidaus organų (kepenų, skrandžio ir kt.) padėtį ir dydį, jų santykį su kitais organais, išsiaiškinti juntamą skausmą skrandžio, žarnyno, kepenų srityje ir kt.

IV. Perkusija, arba stuksenimas, yra garsų, atsirandančių stuksenant organą, įvertinimas. Į tiriamą kūno vietą stuksenama tiesiog pirštu galais arba vienos rankos pirštu per kitos rankos pirštą. Kadangi ne visi kūnai vienodai virpa, tai stuksenant atsiranda nevienodas garsas. Žmogaus kūno įvairiose vietose taip pat kyla nevienodi garsai. Girdėti skardūs (pvz., plaučių, žarnyno, skrandžio srityse) ir dulsūs garsai (beoriuose organuose- šlaunyje, širdyje, kepenyse). Dėl to, radus duslų garsą plaučių srityje, galima manyti tos vietos audinį esant sutankėjusį dėl besiformuojančio patologinio proceso. Pagal garsus galima nustatyti širdies bei pilvo ertmėse ir kt.

V. Auskultacija, arba klausymas, yra tyrimo metodas klausant įvairių silpnų garsų, atsirandančių organizme organų veiklos metu.
Klausyti galima:
·         ausimi, tiesiog priglaudus ją prie ligonio kūno tiriamo organo projekcijoje,
·         specialiu prietaisu stetoskopu- kietu arba lanksčiu kiauraviduriu vamzdeliu,
·         fonendoskopu- lanksčiu stetoskopu su garsą sustiprinančia membrana, pritaikytu klausyti abiem ausimis.
Dažniausiai klausomi širdies tonai ir įvairūs ūžesiai kituose organuose. Sveikų sportininkų širdies srityje girdimi du tonai, vykstant patologiniams procesams tonai gali pasikeisti, atsirasti sistoliniai ir diastoliniai ūžesiai. Plaučiuose girdėti aiškus, vezikulinis kvėpavimo ūžesys. Dėl patologinių procesų jis pakinta, atsiranda karkalai ir kiti garsai. Auskultuojant galima išgirsti žarnų peristaltikos garsus. Sporto praktikoje auskultacija dažnai naudojama arteriniam kraujospūdžiui matuoti.

Instrumentinio tyrimo metu naudojami įvairūs prietaisai, kurie gali būti paprasti ir sudėtingi. 
Prie paprastų prietaisų skiriami: kraujospūdžio matavimo aparatai, spirometrai, termometrai, dinamometrai, svarstyklės, ūgio matuoklės ir kt. 
Sudėtingi yra specialūs prietaisai atskiroms organizmo sistemoms tirti. Per išplėstinius medicininius tyrimus kūno kultūros medicinos dispanseriuose sportininkų širdies ir kraujagyslių veiklai tirti naudojami elektrokardiogramai, polikardiografai, echokardiografai, fonokardiografai, reopletizmografai ir kt. prietaisai. 

Kvėpavimo sistema tiriama spirografais, dujų analizatoriais, oksihemografais ir kt., nervų ir raumenų sistemos- elektroencefalografais, biografais, chronaksimetrais, miorefleksometrais ir kt. Yra daug įvairių sudėtingų instrumentinio tyrimo metodų ir visoms kitoms sistemoms įvertinti.

Visiems sportininkams privalomi šie instrumentiniai tyrimai:
1)      arterinio kraujospūdžio matavimas;
2)      elektrokardiografija;
3)      spirometrija;
4)      krūtinės ląstos rentgenoskopija.
Be to, atskirų šakų sportininkų funkcinės būklės išplėstinių medicininių tyrimų metu rekomenduojama atlikti ir specialius instrumentinius tyrimus:
1)      ištirti sportinių žaidimų atstovų regėjimo lauką;
2)      įvertinti dailiojo čiuožimo, gimnastikos, šuolių į vandenį, šuolis su slidėmis nuo tramplino atstovų vestibiulinio aparato funkciją;
3)      atlikti bokso, visų rūšių šaudymo, penkiakovės, biatlono sporto šakų atstovų audiometriją;
ištirti sudėtingos technikos sporto šakų atstovų nervų ir raumenų aparato funkcinę būklę ir atlikti reakciometriją

Laboratoriniai sportininkų tyrimo metodai
                      Šiandien nėra nė vienos gydymo profilaktikos įstaigos, kurioje nebūtų medicininės laboratorijos. Šios laboratorijos gali būti ir siauresnio profilio, pvz., klinikinė biocheminė, klinikinė imunologinė, klinikinė mikrobiologinė ir kt. Klinikinėse medicininėse laboratorijose daugiausiai tiriamos įvairios organizmo išskyros (šlapimas, išmatos, skrepliai ir kt.), punktuotai ir transudatai (kaulų čiulpai, stuburo smegenų skystis, krūtinplėvės ertmės skystis ir kt.), skrandžio ir dvylikapirštės žarnos sekrecija, kraujas ir homeostazės sistema. Populiariausi yra klinikiniai cheminiai ir mikroskopiniai biologinių medžiagų tyrimo metodai, hematologiniai, klinikiniai biocheminiai, imunologiniai, mikrobiologiniai ir kt. tyrimo metodai.
Ne visi laboratoriniai tyrimai atliekami per kiekvieną apsilankymą kūno kultūros medicinos dispanseryje

Privalomi yra:
1)      pilnas kraujo vaizdas;
2)      pilnas šlapimo tyrimas;
3)      išmatų tyrimas kirmėlių kiaušinėliams rasti.


Kiti tyrimai paskiriami priklausomai nuo rūpimų klausimų ir medicininių indikacijų. Daugelis yra labai informatyvūs testuojant fizinį darbingumą, organizmo atsigavimą ir atliekant dažniausiai prieš krūvį ir po krūvio, ypač visiškai nuvargus.