Sportininkų tyrimas funkcinių mėginių metodais

Sportininkų tyrimas funkcinių mėginių metodais. Funkcinių mėginių klasifikacija
Sportininkų tyrimas funkcinių mėginių metodais.
                      Klinikiniai, instrumentiniais ir laboratoriniai sportininko tyrimo metodai naudojami ramybės sąlygomis ir funkcinių mėginių metu. 
                      Funkcinės diagnostikos pagrindą sudaro įvairūs  funkciniai mėginiai. Funkciniai mėginiai – tai organizmo reakcijos į vienokį ar kitokį dozuotą krūvį tyrimas. Sporto praktikoje terminą „funkciniai mėginiai: dažnai bandoma pakeisti terminu „testai“, o funkcinę diagnostiką „testavimas“. Funkciniai mėginiais ne tik nustatoma sportininko būklė,bet išryškinami ir nepastebimi organizmo sistemų ar organų priešpatologiniai, patologiniais pokyčiais, jų dydis, atskleidžiamos organizmo adaptacijos mechanizmas pakitusiomis sąlygomis. Funkcinių mėginių metu skiriamas labai įvairus dozuotas krūvis. Dažniausiai naudojamas fizinis krūvis.
 Pagal tipą fizinis krūvis gali būti:
1.      nepertraukiamas vienodo intensyvumo krūvis, kurio galingumas visiems tiriamiesiems yra vienodas arba priklauso nuo kūno masės, lyties, amžiaus ir fizinio pasirengimo.
2.      nepertraukiamas krūvis kurio, galingumas didėja tolygiai arba beveik tolygiai.
3.      laipteliais didėjantis krūvis su poilsio pertraukomis po kiekvieno laiptelio (krūvio intensyvumas didinamas ir poilsio trukmė priklauso nuo sprendžiamų uždavinių.
4.      nepertraukiamas laipteliais didėjantis krūvis be poilsio pertraukų.

Pagal pobūdį fiziniai krūviai skirstomi taip:
1. adekvatūs, arba specifiniai, kuriuos sudaro judesiai ir veiksmai, imituojantys konkrečią sporto šaką (pvz., irkluotojams- irklavimas irklavimo aparate ir pan.). Naudojami norint sužinoti sportininko pasirengimą konkrečioje sporto šakoje, apie specifinę adaptaciją;
2. neadekvatūs, arba nespecifiniai, būdingi arba nebūdingi visoms sporto šakoms (pvz., bėgimas vietoje, pritūpimai, laipiojimas laipteliais ir kt.). Šie krūviai naudojami norint spręsti apie sportininko bendrąjį fizinį pasirengimą.
Sporto medicinoje visi funkciniai mėginiai skirstomi į 2 stambias grupes:
ü  Funkciniai mėginiai  atskirų organizmų sistemų funkciniai būklei įvertinti, kurių metu apie organizmo reakciją į poveikį sprendžiama pagal vienos kurios nors konkrečios (pvz: kvėpavimo) sistemos rodiklių kitimus.

ü  Funkciniai mėginiai viso organizmo kaip vieneto funkcinei būklei įvertinti, kai organizmo reakciją į poveikį rodo kelių arba daugumos organizmo sistemų rodiklių kitimai.