Etiologija. Išorinės ir vidinės ligų priežastys.

Etiologija. Išorinės ir vidinės ligų priežastys.
  Etiologija-nagrinėja ligų atsiradimo priežastis ir sąlygas. Šis tyrimas svarbus profilaktikai, nes jų nežinodami negalime ieškoti būdų apsaugančių nuo ligos. Faktoriai galintys sukelti ligą skirstomi į 2 grupes: išorines (esančias žmogų supančioje aplinkoje) ir vidines (kurios glūdi organizme).
Išorinės ir vidinės ligos priežastys.
 IŠORINĖS
1) Fizinės:
a) mechaninės-sumušimai, patempimai, išnirimai, lūžiai, žaizdos, smegenų sutrenkimai ir kt. sužalojimai. b)terminės-šaltis ir šiluma.
c) spindulinės-ultravioletinė radiacija, infraraudonieji spinduliai, rentgeno spind.
d) sužalojimai elektra.
e) atmosferinės-oro slėgio pakitimai.
2) Cheminės: gali sukelti įvairius pažeidimus priklausomai nuo medžiagos ypatybių ir jos patekimo į organizmą kelių. Rūgštys ir šarmai gali nudeginti odą, nuodingos medžiagos gali sukelti kvėpavimo takų ir plaučių uždegimą ar organizmo apsinuodijimą.
3) Biologinės- priklauso ligų sukėlėjai (virusai, parazituojančios kirmėlės) patenkantys pro virškinimo traktą, kvėpavimo takus, žaizdas.
4) Socialinės-gyvenimo sąlygos, sunkus varginantis darbas, maisto nepriteklius.
5) Psichogeninės-pergyvenimai, psichinė būklė, neigiamos emocijos, sutrikdančios CNS veiklą.
 6) Fizinis krūvis.

VIDINĖS:

1) Paveldimumas (patologiniai pakitimai ir ligos);
2) Konstitucija-funkcinių ir morfologinių savybių visuma, kūno sandara įtakoja polinkį sirgti tam tikromis ligomis.
3) Diatezės-tai patologinės reakcijos į normalius dirgiklius (odos išbėrimas, traukulių, spazmų atsiradimas, padidintas jautrumas).

4) Organizmo reaktyvumas-nuo jo priklauso sugebėjimas mobilizuoti gynybines jėgas kovai su ligų sukėlėjais. Reaktyvumas-svarbus prisitaikant prie nuolat besikeičiančių aplinkos sąlygų. jį mažina ilgalaikis badavimas, peršalimas, perkaitimas, alkoholizmas.