Organizmo kova su ligomis

Organizmo kova su ligomis. Supratimas apie reaktyvumą, stresą, imunitetą ir alergiją.
Organizmo kova su ligomis. Organizmo apsigynimą galima suskirstyti į išorinį ir vidinį:
a)ląstelinį, b)humoralinį. Išorinį sudaro oda ir gleivinės, kurių sandara padeda apsaugoti organizmą nuo aplinkos poveikio. Odos paviršius padengtas epiteliu, jo ląstelės nuolat ragėja ir atkrinta su visais prilipusiais prie jos svetimkūniais. Taip pat į odos paviršių atsiveria riebalų ir prakaito liaukos, kurių sekretas sulipdo dulkes ir bakterijas. Jei išorinis nesulaiko ligų sukėlėjų, tai padaro vidinis pvz. kepenys,blužnis, limfmazgiai. nervų sist. saugo spec. neuroglijos ląstelės.

Supratimas apie infekcines ligas, alergiją, imunitetą, stresą. Infekcinės ligos sporte nepageidaujamos, nes sutrukdo sportines treniruotes, išsekina organizmą, kartais tenka atsisveikinti su sportu. Sportininkai dažnai serga gripu, kurį sukelia virusai su įvairiomis antigeninėmis savybėmis.Užsikrečiama lašeliniu būdu per orą: kosint, čiaudint, kalbant. 
Dizenterija-ifekc. storosios žarnos uždegimas, kurį sukelia dizenterijos lazdelė patekusi į organizmą su maistu. Simptomai: krečia šaltis, skauda galvą ir kūną, atsiranda raižančio pobūdžio vidurių skausmai ir prasideda viduriavimas. Išmatos su gleivėmis, vėliau su krauju. Temper. nukrenta anksčiau, bet kiti reiškiniai laikosi dar kelias dienas. Ji gali būti ūminė ir lėtinė. 

Alergija- Tai pakitęs organizmo jautrumas nuo pakartotinai į organizmą patekusių antigenų. 
Medžiagos, kurios sukelia alergines reakcijas-alergenai-tai patogeniškos bakterijos. Jų toksiniai bei irimo produktai, įvairios organizmui svetimos baltyminės medžiagos, patekusios į jį per virškinimo traktą, kvėpavimo takus į audinius ir kraują

Imunitetas-organizmo atsparumas ligoms.Gali būti bendras, kai organizmas atsparus visiems ligų sukėlėjams, ir specifinis-tik kokiam nors vienam. 
Taip pat skirstomas į įgimtą ir įgytą. Kaikurie nuo pat gimimo esame atsparūs kokiai nors ligai, nes tėvai persirgo ja. Įgytas imunitetas skirstomas į natūralų, kuris susidaro persirgus kokia nors liga ir į dirbtinį, kuris sukeliamas skiepais.