Maksimalaus deguonies sunaudojimo nustatymas ir vertinimas.

Maksimalaus deguonies sunaudojimo nustatymas ir vertinimas.
Maksimalus O2 sunaudojimo nustatymas tiesioginiu būdu.
Aukštos kvalifikacijos sportininkų, kurių sportiniai rezultatai priklauso nuo aerobinių procesų funkcinio pajėgumo (ciklinės ištvermės sporto šakos), Vo2 max dažniausiai tiriamas tiesioginiu būdu naudojant automatinį dujų analizatorių ir krūviai dozuoti iki nebegalėjimo- veloergometrą ar bėgtakį (tredbaną).
Maksimalus O2 sunaudojimo nustatymas netiesioginiais būdais.
Kitais atvejais dažniausiai naudojami netiesioginiai būdai (Astrando nomogramų, fon Dobelno ir Karpmano metodai), kuriuos atliekant nereikia sudėtingos aparatūros ir sportininką varginančių maksimalių pastangų.
    Maksimalus deguonies suvartojimas nustatomas taikant Astrando nomogramų metodą ir Karpmano formules.

1) Vo2 max nustatymas Astrando metodu.
Nustatant Vo2 max šiuo metodu tiriamasis turi atlikti vienkartinį veloergometrinį arba stepergometrinį krūvius. Krūvio trukmė 5 min., o jo galingumas parenkamas toks, kad pulsas padidėtų iki 120-170k/min.
Mūsų surinktų duomenų protokolo, atliekant veloergometrinį krūvį, šiuos reikalavimus atitinka antrojo krūvio galingumas (N2) ir jį atliekant pasiektas pulso dydis (P2). Remdamiesi šiais duomenimis ir vartodami Astrando nomogramą, nustatome Vo2 max. Iš pradžių nomogramos dešinėje pusėje lytį atitinkančioje skalėje surandamas atlikto darbo galingumas (N2) ir nubrėžiamas statmuo į lygiagrečiai einančią deguonies suvartojimo (Vo2) skalę, kurios riedmuo yra krūvio metu faktiškai suvartotasis deguonies kiekis (1/min). Šis skaičius tiesia linija sujungiamas su kairiosios nomogramos pusės atitinkamos lyties skalės nustatytu pulso (P2) dydžiu. Linija, kirsdama maksimalaus deguonies vartojimo skalę, susikirtimo vietoje rodo Vo2 max dydį (1/min).

2) Vo2 max nustatymas Karpmano metodu.
Karpmanas, remdamasis dideliu koreliaciniu ryšiu tarp PWC170 ir Vo2 max (koreliacijos koeficientas 0,7-0,9), pasiūlė formules, iš kurių, vartojant nustatytą tiriamojo PWC170 dydį, galima apskaičiuoti Vo2 max dydį. Mažos sportinės kvalifikacijos asmenų Vo2 max (ml/min) apskaičiuojams iš formulės:

Vo2 max = 1,7 * PWC170 + 1240

Aukštos kvalifikacijos sportininkų Vo2 max apskaičiuojamas iš formulės:

Vo2 max = 2,2 * PWC170 + 1070

Šių formulių PWC170 dydis išreiškiamas kgm/min. Įrašę nustatytą PWC170 dydį į tiriamojo sportinę kvalifikaciją atitinkančią formulę, apskaičiuojamas maksimalus deguonies suvartojimas. Jis išreiškiamas litrais per minutę. Apskaičiuojamas santykinis Vo2 max dydis (ml/min/kg), absoliutųjį dydį padalinant iš kūno masės.


Nustačius Vo2 max Astarndo ir Karpmano metodais, palyginami maksimalaus deguonies suvartojimo duomenys, aptariami skirtumai ir galimos jų priežastys. Padaromos išvados apie aerobinį galingumą, remiantis Vo2 max dydžiais ir atsižvelgiant į amžių, lytį, sporto šaką.