Medžiagų apykaitos sutrikimai. Hipertrofija, atrofija, distrofija.

Medžiagų apykaitos sutrikimai. Hipertrofija, atrofija, distrofija.
 Hipertrofija patologijoje ir normoje. tai organo ar jo dalies padidėjimas sustambėjus ląstelėms ar jų padaugėjus. Ji gali būti fiziologinė (susijusi su funkciniais organizmo pakitimais) ir patologinė (atsirandanti dėl ligos). Fiziologinė-kai dėl fizinio darbo sustiprėja raumenys, jai galima priskirti sportininkų širdies hipertrofiją. Jos metu padidėja ląstelių skaičius ir sustiprėja f-ja. Patologinė-organo f-ja tik laikinai sustiprėja, nes dėl patologinio proceso staigumo ir poilsio nebuvimo organizmas nesugeba adaptuotis.
Patologinė hipertrofija skirstoma: Tikroji-kai kartu su organo padidėjimu pagerėja ir jo f-ja. Netikroji-kai organas didėja, o jo f-ja silpnėja.

Atrofija jos rūšys. Tai audinių ir organų dydžio bei f-jų sumažėjimas. Sumažėja ląstelių dydis, skaičius nes dalis jų sunyksta. Ji gali būti fiziologinė susijusi su amžiumi, bei senėjimo procesais, ir patologinė- atsirandanti po ligos. Fiziologinė atrofija – užkrūčio liaukos sunykimas, pasibaigus augimui, bendras organizmo sunykimas dėl gilios senatvės, judėjimo-atramos organų f-jos sutrikimas dėl jų nepakankamo veiklumo. Dėl neveiklumo gali išsivystyti patologinė atrofija, jei visai nejuda kokia nors kūno dalis. 

Dėl nepakankamos mitybos atrofija. Neretai organai atrofuoja sutrikus jų inervacijai. Patologinė atrofija gali išsivystyti dėl hormoninių sutrikimų. Taip pat audiniai sunyksta juos spaudžiant.

Distrofija jos rūšys ir išeitys. Tai audinių ir ląstelių struktūros bei f-jos pakitimai dėl medžiagų apykaitos sutrikimo.

Rūšys:
1)   baltyminė-ląstelės baltyminių medžiagų struktūros pakitimas. Jie yra vertinga statybinė ir energetinė medžiaga bet distrofiškai pakitę yra nenaudingi ląstelei.
 2)  riebalinė-gali išsivystyti jungiamajame audinyje, parenchiminėse ląstelėse. Jungiamajame audinyje visada yra riebalų atsargų, kurios sudaro organizmo energijos atsargas. Riebalinės distrofijos metu riebalų susikaupia labai daug ir jie gali sukelti patologinius procesus. Riebalai kaupiasi organuose kuriuose yra energetinių medžiagų atsargų.
3) mineralinių medžiagų apykaitos sutrikimai-kai kurių vidinės sekrecijos liaukų f-ju sutrikimai,vitaminų stoka. Trūkstant vitamino D išsivysto rachitas, kaulai netenka Ca druskų todėl suminkštėja. Dažnas reiškinys kraujagyslių sienelių kalkėjimas, šlapimo rūgšties druskų nusėdimas sąnariuose, akmenų susidarymas.

4) angliavandeninė-išsivysto sergant cukralige. Trūkstant kasos hormono insulino, raumenys nebesugeba sunaudoti angliavandenių fizinei veiklai, jų perteklius išskiriamas pro inkstus. Distrofiškai pakitusius audinius galima atstatyti pašalinus distrofiją sukėlusius reiškinius. Dažnai jie pažeidžia sąnarius, raumenis, kaulus. Širdies raumens distrofija vystosi sportininkams kurie dažnai persitempia.