Kvėpavimo pratimai. Drenažinės padėtys


Kvėpavimo raumenų stiprinanti mankšta.
Pradžioje prat. Atliekami 2-5 kartus, po to didinami iki 10-20k., o veliau pereinama prie intensyvios mankštos.
Pratimai:
I lygio kvėpavimo pratimai.
1)              P.p sėdint ant kėdės. Ramus diafragminis kvėpavimas atsirėmus į kėdės atlošą.
2)              P.p sėdint ant kėdės. Įkvepiant keliam rankas, iškvepiant nuleisti, pauzė ir pratimas kartojamas kita ranka.
3)              P.p sėdint ant kėdės, kojos sulenktos per kelius. Įkvėpiant ištiesiam koją, iškvepiant sulenkiam, pauzė ir pratimas kartojamas kita koja, tempas lėtas
4)              P.p sėdint ant kėdės, rankos sulenktos per alkūnes ir pritrauktos prie krūtinės. Įkvepiant rankos ištiestos į šalis, iškvepiant pritrauktos prie krūtinės, stengiantis ją suspausti, pauzė. Tempas lėtas.
5)              P.p sėdint ant kėdės, kojos sulenktos per kelius. Įkvėpiant keliam sulenktą koją, siekiama priešingo peties, iškvepiant nuleidžiama, pauzė ir prat. Kartojamas kita koja, tempas lėtas.
6)              P.p sėdint ant kėdės, rankos remiasi i kelius, įkvepiama, o iškvepiant tariamas vibruojantis garsas BRRRUCH, pauzė, įkvepiam – iškvepiam BRRRACH, BRRRICH, BRRROCH. Pauzių trukmė 1-2 s. Rankos visada ant kelių.
7)              P.p sėdint ant kėdės. Pasilenkiame iškvepiant, lenkiam rankas per alkūnes, įkvepiant pasyviai ištiesiam, po judesio trumpam išsitiesiam, atsipalaiduojam. Tempas lėtas.
8)              P.p sėdint ant kėdės, rankos nuleistos, pasilenkiant į šoną iškvepiam, stengiames siekti grindis. Išsitiesiant pasyviai įkvepiam. Atsitiesus – pauzė, po to į kitą pusę.
9)              P.p sėdint ant kėdės, rankos ištiestos, nuleistos, kojos sulenktos. Iškvepiant koja ištiesiam ir atitraukiama į šoną, trumpam sulaikomas kvėpavimas ir palaikoma padėtis. Įkvepiant grįžtam į pradinę padėtį. Po to kita koja darome.
10)          P.p sėdint ant kėdės, rankos ištiestos, nuleistos, kojos sulenktos. Galva sukama ratu 2-3k. laisvai kvėpuokama, 2-3s. Pauzė tarp judesių, po to į kitą pusę sukam galvą.
II lygio kvėpavimo pratimai.
1)       P.p sėdint ant kėdės, rankos ištiestos ir pakeltos krūtinės lygyje. Iškvepiant rankas puslankio judesiu nuleidžiame į šonus, po to 1-2 s. Sulaikomas kvėpavimas ir įkvepiam.
2)       P.p sėdint ant kėdės, rankos nuleistos, kojos sulenktos. Pakaitomis, greitai lenkiamos ir tiesiamos kojos per kelius. Kvėpavimas laisvas.
3)       P.p sėdint ant kėdės, rankos pakeltos ir ištiestos. Rankos kryžiuojamos apimant krūtinės ląstos dalį, stengiamasi šiek tiek suspausti krūtinę. Kvėpavimas laisvas, tempas vidutinis.
4)       P.p sėdint ant kėdės, rankomis laikomasi už kėdės sėdynės. Koja pakeliama ir atliekamas sukamasis judesys iškvepiant.
5)       P.p sėdint ant kėdės, rankos ant kelių. Iškvepiant pakeliamos rankos ir atliekami sukamieji judesiai per peties sąnarį. Atsipalaiduojant ir nuleidžiant rankas pasyviai įkvepiama. Sekančio judesio metu rankos sukamos į priešingą pusę.
6)       P.p sėdint ant kėdės, rankos ant kelių. Sudėjus lūpas vamzdeliu kvėpuojama pilviniu kvėpavimu 20-30s.
7)       P.p sėdint ant kėdės, rankos ištiestos keliamos į šalis – įkvepiam nuleidžiam rankas iškvepiam.
8)       P.p sėdint ant kėdės, rankos sulenktos per alkūnes, riešai prie pečių. Keliama priešinga koja, keliu siekiant alkūnę. Kvėpavimas laisvas.
9)       Pr.p. – stovint. Rankos ant juosmens. Iškvepiant keliame rankas ir lenkiamasi į šoną. Išsitiesus atsipalaiduojama ir pasyviai įkvėpiama. Po to lenkiamasi į priešingą pusę, tempas lėtas.
10)    Pr.p. – stovint. Kojos pečių plotyje, rankos ištiestos į priekį. Iškvėpiant tiesi koja keliama aukštyn ir stengiamasi pasiekti priešingos pusės plaštaką. Pasiekti nebūtina. Pratimas atliekamas pakaitomis, tempas lėtas.
III lygio kvėpavimo pratimai
1)       Pr.p. – stovint, rankos nuleistos, kojos pečių plotį. Įkvepiant keliama koja ir suplojama delnais po ja. Iškvepiame triukišmingai tariame garsą CHA nuleidžiant koją. Po to kartojama kita koja. Tempas vidutinis.
2)        Pr.p. – stovint, pasilenkus į priekį, rankos ištiestos į šalis. Sukiojamos rankos ir pečiai. Kvėpavimas laisvas, tempas vidutinis.
3)        Pr.p. – stovint, rankos nuleistos, kojos pečių plotį. Įkvep[iama pakeliant aukštyn ranką, o iškvepiant tūpti ir apkabinti rankomis kelius.
4)        Pr.p. – stovint, rankos nuleistos, kojos pečių plotį. Įkvėpiant žengiamas žingsnis atgal. Iškvėpiant pristatoma koja ir pakeliamos rankos. Grįžtam į pradinę padėtį ir judesys atliekamas kita koja.
5)        Pr.p. – stovint, rankos ant juosmens. Iškvepiant pasilenkiama į priekį, pirštais stengiamasi pasiekti grindis. Išsitiesiant pasyviai įkvepiama.
6)        Pr.p. – stovint, rankos už galvos. Pasilenkiama į vieną šoną iškvepiant, išsitiesiant pasyviai įkvepiame. Po to pratimas atliekamas į kitą pusę. Tempas lėtas.
7)       Pr.p. – stovint, rankos nuleistos. Kvėpuojama aktyviai, 1 – 2 ir išpučiant pilvą.
8)        Pr.p. – stovint, rankomis apkabinus krūtinę. Iškvepiant suspaudžiama krūtinė ir tariamas garsas ŽŽŽ. Atlaisvinus rankas pasyviai įkvepiam.
9)        Pr.p. – stovint, rankos sunertos priekyje. Įkvepiame, keliam rankas į viršų, iškvepiant staigiai rankas ,,metam“ žemyn.
10)    Pr.p. – stovint, rankos nulkeistos. Pritupiama, iškvepiant tariamas garsas BRACH, įkvepiama atsistojus. Tempas vidutinis.
Pagrindiniai kvėpavimo pratimų mokymo principai:
1.              Pageidaujama pasirinkti ramia vietą, kad niekas netrukdytų.
2.              Pacientui paaiskinti pratimo tikslą ir jį pademonstruoti.
3.              Pac. Turi būti patogioje padetyje su atlaisvintais varžančiais drabužiais. Patogiausia padėtis pusiau gulomis arba sėdint, kojos sulenktos per kelio ir klubo sąnarius (paremti, kad nenuslystų). Gali būtitaikomos ir tokios padėtys kaip gulint ant nugaros, sėdint arba stovint.
4.              Nustatyti ir įvertinti natūralų kvėpavimo būdą, ritmą ramybėje bei aktyvumo būsenoje.
5.              mokyti pac. Atlikti kvėpavimo būdų skirtingu ritmu.
Trys kvėpavimo tipai:
                                      I.Krūtininis- labiausiai paplitęs kvėpavimo tipas, kai įkvėpdami išpučiame krūtinę ir įtraukiame pilvą. Iškvėpdami atpalaiduojame krūtine nuleidžiame, o pilvas išsipučia
                                    II.Pilvinis – kai iškvėpdami išpučiame pilvą, krūtinė neišsipučia, šiuo atveju lieka plaučiuose nepasišalinusio oro kiekis. Fiziologiniu požiūriu tai netinkamas kvėpavimas.
                                 III.Mišrus – tai geriausias kvėpavimo tipas kai įkvepiant išsipučia ir krūtinė, ir pilvas, o iškvepiant nusileidžia krūtinė ir įtraukiamas pilvas. Vyksta pilna plaučių ventiliacija.
Statiniai drenažiniai pratimai- statinio drenažinio pratimo metu kuri gali užtrukti apie 40min. pagal specialią metodiką yra atliekamas vibracinis arba kompresinis poveikis į įvairias krūtinės ląstos vietas, tai palengvina sekreto išsiskyrimą ir šalinimą. Sekreto pašalinimas vyksta kosint dėl to ligoniai mokomi atsikosėti(Sekretą  pašalint naudojami:krūtinės ląstos išplėtimo pratimai, forsuotas iškvėpimas, aktyvus kvėpavimas)
Korekcijos yra:
ü       Aktyvios
ü       Pasyvios
Aktyvi korekcija susideda iš specialių koreguojančių pratimų derinamų su bendra organizmo būkle, stiprinančiais prat. Ir kitomis gydymo priemonėmis. Pagrindinis dėmesys skiriamas liemens raumenims stiprinti esant stuburo deformacijai, kojų raumenims stiprinti esant stuburo deformacijai, kojų raumenims stiprinti esant kojų deformacijai.
Pasyvi  korekcija tai įvairios masažo rūšys, tempimai, todėl taikant tik tą vieną jį neduoda pakankamo gydomojo rezultato. Labai dažnai susirgimas progresuoja, dėl to kad inaktyvacijos raumenys patenka į normalią padėtį. Korekcinės terapijos pratimus galima atlikti be prietaisų (paprastai pratimai be įrankių su prietaisias) ant prietaisų (gimnastikos sienelė ar specialiai pagaminti prietaisai)
P.S nera kažkokių koreguojančių pratimų tai sąlyginis pavadinimas. Koreguojantį poveikį gali turėti dauguma gydomųjų pratimų jei jie bus atliekami pagal koreguojančios terapijos metodika
Kvėpavimo lavinimo būdai:
  • Aktyvi fizinė veikla
  • Kvėpavimo pratimai (sėdint, stovint, gulint, bėgant)
Drenažinės padėtys – šios padėtys skatina sekreto pasišalinimą.
Krūtinės ląstos išplėtimo pratimai – dažniausiai parenkamos drenažinė padėtis. Pacientas skatinamas įkvėpti lėtai, kiek gali daugiau, po pasyvaus iškvėpimo per burną. Taip kvėpuojama tik 3 kartus, kad nebūtų hiperventiliacijos (nesvaigtų gava). Vėliau galima 3 sekundžiu pertrauka po pilno įkvėpimo arba įkvėpimo pabaigoje atliekamas papildomas ,,uostįantis“ įkvėpimas per nosį.
Šonkaulių išsiplėtimas įkvėpiant – pacientas sėdi, kineziterapeutas stovi už nugaros pacientui, jo rankos uždėtos ant šonkaulių arba pacientas guli ant nugaros, kineziterapeutas uždeda rankas and šonkaulių. Įkvėpiant pacientui, kineziterapeutas spaudžia šonkaulius. Stipresnis spaudimas yra įkvėpimo pradžioje, vėliau silpnesnis.
Iškvėpimo pailginimas arba pasipriešinimo suteikimas iškvepiant – pacientas viską atlieka pats: rankšluosčiu apsivynioja apie šonkaulius, įkvėpia – o iškvepiant veržia rankšluosčio galus, stengiasi kuo ilgiau iškvėpti. Arba pacientas guli ant nugaros, savo rankas laiko ant šonkaulių lanko, įkvepia – o iškvepiant spaudžia šonkaulius. Pacientas sėdi, stovi arba guli – viena ranka po pažastimi, o kita ranka apačioje ant šonkaulių – įkvėpia, o iškvepiant spaudžia šonkaulius.

Forsuoto iškvėpimo technika – ji susideda iš 1 – 2 kvėpavimų nuo vidutinio ar mažo plaučių tūrio. Atliekama sėdint, pusiau gulint ar iš drenažinės padėties. Paciento prašoma atlikti vidutinį įkvėpimą, o iškvėpti forsuotai per burną. Ikvėpimas netūrėtų būti per stiprus ir per ilgas, nes sukels kosėjimą. 1 – 2 kvėpavimai atliekami, kad nesukelti dusulio ar bronchų spazmų. Manoma, kad ši technika veiksmingesnė už kosulio sukėlimo techniką.