Segmentinis masažas

Fiziologinį šio masažo pagrindą sudaro tai, kad visas žmogaus organizmas yra vieninga visuma, kiekvienas sutrikimas yra ne tik vietinis procesas, bet ir viso organizmo liga. Bet koks vietinis patologinis židinys iššaukia pakitimus tose srityse, kurios turi funkcinį, refleksinį ryšį esu pakenktuoju organu, t. y. įnervuojamos iš tų pačių nugaros smegenų seg­mentų. Yra įrodyta, kad veikiant įvairiais fiziniais faktoriais, tarp jų ir masažu, atitinkamo­se kūno paviršiaus vietose yra paveikiami vidaus organai, pagerėja jų mityba, sekrecinė, veikla ir kitos gyvybiškai svarbios funkcijos.
Jau 1889 m. rusų klinicistas G. Zacharjinas aprašo, kad žmogui susirgus vidaus organų ligomis, atsiranda tam tikrų pakitimų odoje ir tai padeda nustatyti diagnozę.
O. Glaser ir W. Dalicho rašo, kad pirmasis šį fenomeną 1896 m. aprašė anglas H. Hedas, kuris pastebėjo, kad susirgus vidaus organui, tam tikroje odos srityje jaučiamas jautrumas šilumai, šalčiui, prisilietimui. 1917 m. I. Makenzis nurodė, kad atsiranda pakitimų ir raumenyse. 1948 m. H. Leube ir E. Dičke aprašo pakitimus jungia­majame audinyje, ryšium su vidaus organų patologija, o 1955 m. P. Fogler randa pakitimų ir antkaulyje.
Vidiniai mūsų organizmo ryšiai egzistuoja dėka tokiu, refleksų, kaip: tarp vidaus organų ir odos (viscerokutaninių arba sensorinių) vidau organų ir jungiamojo audinio, vidaus organų ir antkaulio (visceroperiostalinių), vidaus organų ir raumenų (visceromotorinių), vienų vidaus organų su kitais (viscerovisceralinių).
Vidaus organų ir odos refleksai. Sergant krūtinės angina arba ištikus miokardo infarktui, labai dažnai ligonis jaučia skausmą, tirpimą kairėje rankoje, peties bei mentės srityse. Galimas ir atvirkštinis refleksinis procesas, kai patologiniai procesai odoje sukelia skaus­mus vidaus organuose, pvz., esant platiems užpakalinio šlaunų paviršiaus nudegimo plo­tams, atsiranda šlapimo pūslės skausmai.
Vidaus organų ir raumenų refleksai. Be pakitimų odoje esant įvairiems vidaus organų susirgimams gali būti išreikštas skeleto raumenų įtempimas. Pvz., esant kepenų ir tulžies takų ligoms, gali būti refleksinis trapecinių, pilvo tiesiųjų ir nugaros plačiųjų raumenų įtempimas. Be to, sergant pleuritais, t. y. plau­čių plėvės uždegimais, gali būti tarpšonkaulinių raumenų įtempimas, galvos sukamojo raumens įtempimas.
Vidaus organų ir jungiamojo audinio refleksai. Daugelis autorių nurodo ypatin­gą ryšį tarp vidaus organų ir jungiamojo au­dinio, kuris ypač pasižymi refleksogeninėmis savybėmis. Reaguojant į vidaus organų pakitimus, keičiasi ir jungiamojo audinio elastingumas, didėja jo įtempimas, atsiran­da įtraukti arba iškilę plotai. Įtemptas jungiamasis audinys priešinasi masažuojan­čiam pirštui, kuris tarsi įstringa audinyje, užkliūva už jo, jaučia pasipriešinimą arba  šiurkštumą.
Vidaus organų ir antkaulio refleksai. Šie pakitimai pasireiškia kaip riboti pakilę ir sukietėję voleliai, kuriuos paspaudus jaučia­mas skausmas. Tokie sukietėjimai kartais būna ant šonkaulių esant širdies kraujagys­lių sistemos ligoms, be to šonkaulinio lan­ko srityje, sergant chroninėmis kepenų, tul­žies pūslės ir skrandžio ligomis.
Vienų vidaus organų ryšis su kitais. Esant vienų vidaus organų pakenkimui, atsiranda pakitimai ir kituose. Pvz., kraujospūdžio padidėjimas lėtina širdies susitraukimus, ke­penų ligos gali iššaukti kraujo apytakos su­trikimus, spaudžiant akies obuolius, sulėtė­ja širdies ritmas.
Nustatymas segmentiškai refleksinių ryšių tarp visų žmogaus kūno dalių, padėjo pagrindus refleksiniam segmentiniam masažui. Šis masažas yra taikomas įvairių ligų ir traumų gydymui. Darant šį masažą yra masažuoja­mos priestuburinės nugaros sritys, iš kurių išeina nervinės šaknelės, duodančios atšakas į kūno paviršių ir vidaus organus, plotai, ku­riuose yra gausu jungiamojo audinio, o t. p. visi refleksiškai pakitę audiniai.
Norint sėkmingai pritaikyti segmentinį masažą, reikia žinoti segmentinę vidaus or­ganų inervaciją, t. y. iš kokio nugaros sme­genų segmento išeinantys nervai įnervuoja kokį vidaus organą.
Segmentinio refleksinio masažo tikslas:
1. Paveikti visas refleksiškai pakitusias sritis;
2. Atskirai masažuoti odos, poodinio jun­giamojo audinio, raumenų, antkaulio paki­timus jiems adekvačiais būdais, parinktais atsižvelgiant į audinių būklę;
3. Masažavimo būdus dozuoti ir parink­ti individualiai, atsižvelgiant į ligonio re­akciją.

Aktyviausios refleksogeninės zonos yra viršutinė, tai kaklo ir viršutinės krūtinės ląstos sritis bei apati­nė, tai juosmens-kryžmens zona.