Segmentinio masažo būdai

Darant segmentinį refleksinį masažą yra masažuojami refleksiškai pakitę audiniai, o t. p. priestuburinės sritys tų nugaros segmen­tų, kurie įnervuoja atatinkamą vidaus orga­ną. Nu­garos smegenų segmentus galima masažuoti klasikinio masažo būdais, taikant paviršuti­nį ir gilų glostymą, išilginį trynimą, priestu­burinių sričių štrichavimą, pjovimą, išilginį ir skersinį maigymą, išilginį voliojimą, punktavimą, kapojimą, nenutrūkstančią vibraciją.
Tačiau norėdami stipriau paveikti atitin­kamus segmentus, daugelis autorių naudoja specialiuosius segmentinio masažo būdus.
Specialieji trynimo būdai:
1. Įgręžimas.
Jis atliekamas keturiais kurios nors ran­kos pirštais. Ranka uždedama ant stuburo taip, kad nykštys būtų vienoje stuburo pusė­je, o likusieji pirštai kitoje. Nykštys yra atra­ma, o keturi pirštai daro sraigtinius jude­sius stuburo link. Galima trinti nykščiu, tuo­met keturi pirštai yra atrama. Tiek keturis pirštus, tiek ir nykštį galima pasunkinti kita ranka. Trinama iš apačios į viršų, nuo vieno segmento prie kito.
2. Pjovimas.
Maksimaliai atlenkus nykščius, yra trinama vidinėmis delnų briaunormis priestubu­rinės nugaros sritys, pradedant nuo apačios ir einant į viršų. Tarp masažuotojo rankų yra trinama odos raukšlė.
3. Keterinių ataugų trynimas.
Šis trynimas yra daromas suimant keterinę ataugą tarp abiejų rankų smilių ir didžių­jų pirštų ir trinama sukant ratukus. Galima trinti suimant keterinę ataugą tarp nykščių ir smilių. Taip judama nuo vienos keterinės ataugos prie kitos.
4. Trynimas sustūmimu.
Šis būdas turi keletą variantų: a) slinkimas. Abiejų rankų delnai dedami prie pat stuburo lygiagrečiai jam ir sustumiamos raukšlės lygiagrečiai stuburui. Po to rankos juda iš apačios į viršų, darydamos judesius, panašius į išilginį trynimą, bet nepaleisdamos odos raukšlės;
b) trynimas daromas nykščiu ir smiliumi ridenant odos raukšlę –aukštyn ir atitinka išilginį voliojimą;
c) abi rankos dedamos vienoje stuburo pusėje (artimesnėje). Nykščiai atlenkiami 90° kampu ir prispaudžiami prie nugaros ilgojo raumens, kiti pirštai guli lengvai ant nugaros. Nykščiai lengvais spiraliniais judesiais, spaudimu volioja nugaros ilgąjį raumenį stu­buro link, nuo apačios į viršų, nuo vieno prie kito segmento;
d) viena ranka dedama lygiagrečiai stuburui, o antroji virš jos skersine kryptimi ir viena daro trynimą išilgine, o antroji skersi­ne kryptimi sustumdamos odą.
5. Pomentinės srities trynimas.
Masažuojamasis gulėdamas ant pilvo, de­da ranką sau ant juosmens delnu į viršų. Masažuotojas tolimesne ranka pakelia jo petį, kad pakiltų mentė, o artimesne ranka trina pomentinę sritį keturių pirštų pagalvėlėmis, nykščiu bei vidine ir išorine delnų briaunom Šią sritį galima masažuoti ir ligoniui sė­dint.
Specialieji maigymo būdai:
1. Maigymas nugręžiant.
Abi rankos dedamos už stuburo. Ranka esanti arčiau galvos, suima audinius į raukš­lę, ir užlenkia juos ant žemiau esančios ran­kos nykščio.
2. Spaudimas.
Jis atliekamas abiejų rankų nykščiais. Jie dedami vienas vienoje stuburo pusėje, kitas kitoje lygiagrečiai jam ir maigoma spaudžiant ir darant judesį iš apačios į viršų ir atgal. Šį būdą galima atlikti ir kumščiais.
3. Gnybis.
Jis atliekamas nugaros ilgiesiems raume­nims. Raumuo suimamas tarp smiliaus ir didžiojo pirštų, sugnybiamas ir paleidžiamas. Judesį galima daryti tiesiais arba sulenktais pirštais. Be to, jį galima pritai­kyti ir masažuojant pečių lanko raumenis. Galima masažuoti iš karto abi puses. Tuomet abiejų rankų nykščiai dedami viršuje - vienas vienoje stuburo pusėje, kitas kitoje, o likusieji pirštai - apačioje. Gnybis daromas suėmus odos raukšles iš abiejų stuburo pu­sių ir pasukant jas stuburo link.
Vibracija.
Segmentiniame masaže vibracija daž­niausiai daroma kaip nenutrūkstanti vib­racija, pasunkinta ranka. Be to segmenti­niam masažui priskiriama ir krūtinės ląstos suspaudimas, kuris yra daromas kartu su kvėpavimo pratimais - suspaudžiama iš­kvėpimo metu. Krūtinės ląstos bei dubens sukratymą kai kas t. p. priskiria segmenti­niam masažui.