Širdies ir kraujagyslių sistemos tyrimas funkciniais mėginiais

Gyvybinė organizmo veikla galima tik kiekvienai organizmo ląstelei gau­nant maisto medžiagų, deguonies, vandens, kitų elementų ir iš jos pašalinant medžiagų apykaitos produktus. Šią gyvybiškai svarbią funkciją atlieka širdies ir kraujagyslių sistema, kurios pagrindinis organas yra širdis.
Sporto medicinos specialistai, vertindami žmonių, kultivuojančių kūno kultūrą ar sportą, organų ir sistemų funkcinę būklę, beveik visuomet pirmiausia tiria širdies ir kraujagyslių sistemą. Tai daroma dėl kelių priežasčių. Pirma, šir­dies ir kraujagyslių sistema kartu su kvėpavimo ir kraujo sistemomis aprūpina dirbančius raumenis energetinėmis medžiagomis, todėl funkcinė jos būklė lemia raumenų sistemos darbingumą. Antra, širdies ir kraujagyslių sistema, kartu su kitais organais ir sistemomis, išlaiko organizmo vidinės terpės pastovumą - ho­meostazę, be kurios organizmas negali egzistuoti, t. y. leidžia valdyti temperatū­rą, pH, osmosinį ir onkotinį slėgį, jonų sudėtį ir kitus dėl veiklos kintančius ro­diklius. Trečia, širdies ir kraujagyslių sistema jautriausiai reaguoja į visus aplin­kos ir vidinės lerpės kitimus; ji labai jautri ir tam tikriems teigiamiems bei nei­giamiems veiksniams. Ketvirta, širdies ir kraujagyslių sistemos funkcinė būklė, rodo, ar galima leisti sportuoti ir kokį parinkti fizinį krūvį.
Gydytojas, treneris ar kūno kultūros mokytojas, stebėdamas, kaip fiziniai krūviai veikia sportininko organizmą, ir atsižvelgdamas į širdies ir kraujagyslių sistemos būklę, tą krūvį gali keisti:
1)  jį didinti arba mažinti;
2) jei būtina, daiyti treniruočių pertraukas;

3)  uždrausti sportuoti, jeigu krūviai neatitinka funkcinės sportininko būk­lės, yra per dideli ir sukelia patologinių kitimų.