Ligonio Slauga Namuose po Insulto

Ligonio slauga namuose. 
Nuo pirmos dienos slaugytojas turi suteikti psichologinę pagalbą. Judesių atstatymas pažeistoje rankoje ar/ir kojoje, kadangi dvi pirmas savaites po ligos , kai raumenų tonusas paralyžuotoje rankoje ir kojoje – gydoma padetimi. 

Visą dieną reikia stebėti ligonį, kad ligonio paralyžuota ranka būtų atitraukta nuo kūno ir ištiesta per alkūnės sąnarį, o plaštaka atsukta delnu į viršų. Tokią padėtį padeda išlaikyti volelis po pažastim, o ant plaštakos maišelis su smėliu. 

Paralyžuota koja turi būti atitraukta nuo vidurio linijos, per kelio sąnarį sulenkta 10-150 kampu, čiurnos sąnarys su blauzda sudaro 900 kampą, tokį kampą išgauname ant čiurnos sąnario uždėję langėtę. Taisyklinga rankos ir kojos padėtis apsaugo nuo raumenų hipertonuso, kontraktūrų, sumažina skausmą galūnėse. 

Pagerėjus bendrai būklei, pirmos savaitės pabaigoje, pradedamas lengvas masažas ir pasyvus pratimai. Tai apsaugo nuo sąnarių kontaktūrų ir raumenų atrofijos. 

Ligonio aktyvumas: 
sveika ranka pats turi judint pažeistą koją ir ranką kelis kartus per dieną, atliekant pasyvius judesius paralyžuotos galūnės sąnariuose. Atsiradus valingiems klubų sąnarių judesiams, ligonį galima mokyti atsisėsti. Atsikėlimas padedant kitam žmogui, stovėjimas prie  lovos, mėginimas pačiam judėt prie lovos padedant slaugytojui, vaikčioti po palatą, eiti savarankiškai. Insultas iš ligonio artimųjų pareikalauja daug laiko, meilės ir kantrybės. Yra žinoma, jog dešinysis mūsų smegenų pusrutulis kontroliuoja emocijas, o kairysis – loginį mąstymą. Jų abiejų veikla glaudžiai susijusi. 

Ligonį slaugantiems žmonėms, taip pat svarbu žinoti apie kraujotakos sutrikimo vietą. Kai insultas paliečia motorines kalbos centrą(dešniarankių – kairiam pusrutuly, kairiarankių – dešiniajam) ligonis supranta, kas jam sakoma bet jo kalba sutrikusi. Svarbu kuo ilgiau kantriai kalbėt su ligoniu nekreipiant dėmesio į jo padrikas frazes ar žodžių nuotrupas. Jeigu pažeista smegenų pusrutulio viršugalvio sritis, žmogus gali nebejausti skausmo šilumos ir šalčio. Jeigu kairėje viršugalvio srityje, tai sutrikimai pasireikš dešinėje pusėje. Slaugant reikia atidumo nepaduoti per karšto maisto, karštos pusles ir t.t.. Jei pažeistas sensorinis kalbos centras ligonis nesupranta ką jam sako ir kaltina visus kurie jo negali suprasti todėl slaugytojas ir šeimos nariai turi žinoti jo susierzinimo priežastis. 

Kai ligonis jau namuose: 
1) Lova turi stovėti taip, kad prie ligonio būtų galima prieiti iš visų pusių.
2)Rankšluostis ir patalynę keisti ne rečiau kaip kartą per savaitę.
3)Drabužiai turi būti lygūs (ir paklodės)
4)Po kryžkauliu padėtas guminis ratas, specialūs įklotai, indai guminiai čiužiniai.
5) Labai svarbu prižiūrėti odą.
6) Susilpnėja ligonio imunitetas, todėl reikia žiurėti, kad neįsivystytų infekcija
7) Jei turime sunkų ligonį bent tris kart per savaitę aptrinti visą jo kūną drėgnu rankšluosčiu, kuris sumirkytas kalio permanganato tirpalu rožinės spalvos arba drėgnom dezinfekcijančiom servetėlėm. Nuvalius drėgnu, po to sausu rakšluosčiu.
8) Ligonį nurengiant, baltinius pakelti iki ligonio galvos, po to gražiai paėmę pakeliame rankas ir nuimam marškinėlius per galvą. Aprengiamas atvirkštine seka. Nepamirštant viską išlyginti.
9) Norint išimti paklodę reikia ligonį paversti ant vieno šono po to ant kito. Visa tai reikia atlikti dviese, kad ligonis nepervargtų. 
10)Po insulto ligonis nepraranda atminties, bet būna viskam abejingas, dėl to slaugytojas ir artimieji turi pratinti ligonį aktyviam gyvenimui:
10.1) Gyd. Gimnastika;
10.2)Kasdieninės treniruotės;
10.3) Sukurti jaukia aplinką (TV, knygos, nuolat priminti kad jis labai reikalingas;
10.4) Nedužtantys indai, kurie padedami ant guminių servetėlių;
10.5) Lengvai rankoje nulaikomi stalo įrankiai, stori šiaudeliai, pro kuriuos siurbs gėrimus ir sriubas;
10.6) Imtis kokios nors veiklos (piešimas, mezgimas, siuvimas);
10.7) Specialus takelis sudėliotas iš atskirų detalių pasižyminčių kiekvieną žingsnį skiriamą vienas nuo kito 5-10 cm. aukščio lentelėmis.
11) Ligonis turi avėti pėdą fiksuojančius batus.
12)Kuo dažniau ligonį pasodinti ir taip lavinti pusiausvyrą.
13) Fizinius pratimus kaitalioti su masažais.
14) Jei nejudina galūnės būtina ją reguliariai mankštinti ir lankstyti.
15) Reguliariai mankštinti sveikas galūnes, nes jos gali atrofuoti.
16) Negalima persistengti, nes širdžiai gali tekti per didelis krūvis (turim pamatuot kraujospūdį ir pulsą).
17) patyrusiems insultą spec. Ortopediniai batai.
18) Krėslas – tualetas. 
19) Vežimėlis.