KINEZITERAPIJA, ESANT ĮGIMTOMS ŠIRDIES YDOMS

KINEZITERAPIJA, ESANT ĮGIMTOMS ŠIRDIES YDOMS


Esant ūmiam endokardo ir miokardo uždegiminiam procesui, yra taikomas gulimas rėžimas. Tuomet kineziterapija netaikoma. Maždaug po savaitės pradedama atlikti kineziterapija dar ligoniui gulint, vėliau – gulint aukštai pakelta galva ir po to pereinant į sėdimą padėtį. Iš pradžių pradedami taikyti statiniai kvėpavimo pratimai, kuriuos atliekant didėja krūtinės ląstos ekskursija ir diafragmos paslankumas. 

Pratimai turėtų būti atliekami lėtai, be didelių pastangų, t.p. gali būt atliekami pratimai per smulkiuosius ir stambiuosius sąnarius. Kineziterapijos metodika panaši kaip ir prie II° kraujotakos nepekankamumo. Jei pacientas gerai toleruoja krūvį, tai raumenų įtempimą galima palaipsniui didinti. Procedūros trukmė pradžioje apie 15 min., vėliau gali išsitęsti iki 30 min., tačiau būtina daryti trumpas pertraukėles.

Kai kraujotakos aparato fiziologinės reakcijos prisitaiko prie fizinio krūvio, tuomet gali būti skiriamas dozuotas ėjimas, plaukimas, judrieji žaidimai, slidinėjimas. Po efektyvių procedūrų gali būti jaučiamas malonus nuovargis, tačiau bendra savijauta turi būti gera ir nebūti jokių nusiskundimų, tokių kaip tachikardija, patologinės reakcijos krūviui AKS atžvilgiu. Pulsas, kraujospūdis, kvėpavimo dažnis turi atsistatyti iki pradinio per 5 – 7 min.

Fiziniai pratimai priklauso ne tik nuo širdies ydų formos, bet ir nuo paciento prisitaikymo prie fizinio krūvio. Procedūrų metu svarbu stebėti ligonio organizmą, kaip jis reaguoja į funkcinius pokyčius, esant dozuotam fiziniam krūviui.

Vaikams kineziterapija skirta iki operacinio laikotarpio turi būti nukreipta apsaugai pooperacinių krūtinės ląstos komplikacijų. T.p. siekiama skatinti vaiko skeleto raumenų vystymąsi, lavinti judėjimo įgūdžius; įspėti, kad neatsirastų skoliozė ir laikysenos pokyčiai bei neatsiliktų fizinis vystymasis. Pratimai turi būti daromi pirmomis dienomis po operacijos. Tai kvėpavimo pratimai bei pratimai, skirti mažoms raumenų grupėms. 

Vėliau įtraukiami pratimai liemens bei dubens raumenims lavinti. Pradinės padėtys gali būti gulint, sėdint lovoje ir sėdint nuleistomis kojomis. Fizinį krūvį parenkame atsižvelgiant į pulso ir kvėpavimo atsakomąsias reakcijas. 3 – 5 dieną po operacijos gali būti daugiau pradinių padėčių, t.p. galima taikyti bendrai organizmą stiprinančius pratimus, pratimus su įrankiais, kad operuota ir neoperuota pusė vienodai dalyvautų atliekant pratimus. Tuomet neatsiranda stazės reiškinių operuotoje pusėje ir nepažeidžiama laikysena. 

Procedūros trukmė iki 20 min. Fizinis krūvis palaipsniui didinamas iki vidutinio ir kiek įmanoma palaipsniui įtraukiamos visos raumenų grupės. Sistemingai ir po mažu darant pratimus, stabiliai ir pakankamai kompensuojama širdies ir kraujagyslių sistema, ir visas organizmas adaptuojasi prie fizinio krūvio.
 Šalia kineziterapijos, gali būti taikomas ir masažas. Iš pat pradžių gali būti atliekamas kojų nusiurbiamasis švelnus masažas. Vėliau, kai pacientas gali sėdėti nuleistomis kojomis, masažas atliekamas nugarai bei priekiniame krūtinės plote. Gali būti įtraukiamos ir rankos.