MASAŽO PRINCIPAI, SERGANT HIPERTONINE LIGA

MASAŽO PRINCIPAI, SERGANT HIPERTONINE LIGA


Hipertonija žmonės serga dažnai. Ji atsiranda dėl centrinės nervų sistemos pertempimų, kuriuos sąlygoja ilgai trunkančios psichinės traumos. Ypač pavojingos hipertoninės ligos komplikacijos: MI, insultas, inkstų sklerozė. Masažas skiriamas I, IIA ir IIB stadijose. 

Negalima masažuoti pakilus kraujospūdžiui ir kai ligonio savijauta pablogėja dėl dinaminio kraujo apytakos sutrikimo. Masažas pagerina centrinės nervų sistemos būklę, kraujo apytaką, sumažina kraujgyslių sienelėse nervinį raumeninį dirglumą.

Rekomenduojamas galvos, kaklo ir apykaklinės zonos masažas. Priklausomai nuo savijautos, ligonis masažo metu sėdi arba guli. Pradedama nuo segmentų Th5 – Th1 ir C7 – C2 priestuburinių sričių plokščiu giliu glostymu, trynimu ir maigymu. Po to delniniu pirštų paviršiumi maigomos speninės ataugos ir pakaušiniai gumburai, kaitaliojant su kaklo ir apykaklės zonos glostymu. Toliau masažuojama plaukuotoji galvos dalis. 

Atliekamas grėblinis glostymas ir trynimas, galvos odos sustūmimas ir ištempimas įvairiomis kryptimis. Paskui ligonis šiek tiek atlošia galvą, remdamasis į masažuotojo krūtinę, ir glostymu, maigymu masažuojama kakta, akiduobės bei smilkiniai. Masažas baigiamas galvos, kaklo ir apykaklės zonos glostymu.


Skausmingos būna speninės ataugos, sritis tarp antakių ir vidurinė viršugalvio sitis. Šias vietas patartina lengvai glostyti ir švelniai vibruoti. Procedūros trukmė 10 – 15 min.