ŠIGELIOZĖ Dysenteria (=Shigeliosis)

ŠIGELIOZĖ Dysenteria (=Shigeliosis) acuta (levis, mitis, gravis).

Klinika: inkub. periodas 1-5 d. Prasideda ūmiai (iki 3 mėn.) – raižantys pilvo skausmai (dažniausiai kairės pusės), tenezmai, viduriavimas mažu tūriu 10-20 x parą su kraujo ir gleivių priemaiša. Šaltkrėtis, pykinimas, čiuopiant jautri riestinė žarna, tº, intoksikacija, galvos, strėnų skausmai, artralgijos. 2-3-ą dieną temperatūra sumažėja, bet kolito simptomai esti ryškiausi ir laikosi dar kelias dienas.. 

Ligonio veidas išvargęs, liežuvis apsinęšęs baltu apnašu, dingsta apetitas, kankina troškulys.
Sunki forma būna retai.  

Vidutinio  sunkumo laikoma tipine.  Lengva forma taip pat gana dažna. Blankiai formai būdinga 1-2d. trunkantis neryškus žarnyno funkcijos sutrikimas be karščiavimo.

Lėtinė  dizenterija pasireiškia ne tik storosios žarnos uždegimo reiškiniais, bet ir kitais virškinimo sistemos bei medžiagų apykaitos sutrikimais. Būdinga: 1.padidėjęs mikrobų atsparumas antibiotikams, silpnas specifinis imunitetas. 2.blogos gyvenimo sąlygos. 3. virškinimo organų ir medžiagų apykaitos  ligos, įvairi infekcija, psichinė trauma. 4.kirmėlių, pirmuonių ir grybelių invazija. 5.disbakteriozė dėl išnykusios normalios žarnyno floros. 6.lėtinė profesinė intoksikacija ir alkoholizmas. 7.padidėjęs organizmo jautrumas ne tik šigelėms, bet ir bakterinės bei maisto kilmės alergenams.

Pagal eigą: 
1.Lėtinė nuolatinė (permanentinė)- po ūminės stadijos ligonis ne visai pasveiksta, o jo būklė tik pagerėja. 

2.Lėtinė recidyvuojanti. Būdingi periodiškai pasikartojantys, panašūs į ūminę ligos formą recidyvai, praėjus 1-2-3mėn. po klinikinio pasveikimo. Tarp recidyvų ligonis būna darbingas ir jaučiasi gerai. 

3.Lėtinė blanki - būna neryškūs žarnų disfunkcijos reiškiniai. Liga nustatoma tik kartotinai tiriant bakteriologiškai.

Diagnostika: 1. BKT (g.b. ↑ Leu). 2. BŠT. 3. Koprograma (gleivės, pūliai, kraujas, žarnų epitelis). 4. Išmatų bakteriologinis pasėlis (Shigella auga 67%, imti 3 d. iš eilės). 5. Rektoromanoskopija (daroma neaiškiais atv., difuzinis-katarinis ar katarinis-hemoraginis-erozinis proktosigmoiditas – fibrinu padengtos 3-7 mm opelės). 6. K, Na.

Diferencinė diagnostika: 
1. Amebiazė. 
2. Salmoneliozė (Clostridium difficille). 
3. Parazitinės ligos. 
4. MTI (E. coli). 
5. Stor. ž. vėžio. 
6. Hemorojus. 
7. Apsinuod. grybais.

Gydymas: režimas II-III, dieta Sk↓. Etiotropinis  indikuotinas jei yra  vidutinė ir sunki eiga:
·         Fluorochinolonai: Norfloxacini 400mg x 2 (5d.); Ciprofloxacini 500 mg 2xd. 5 d. per os,
·         TMP/SMX (ypač vaikams)
·         Ampicilinas ar tetraciklinas . Patogenezinis - rehidratacijai – Sol. Trisoli 1,5l į/v.  

Simptominis - Smecta 2-3 x d.;  Paracetamoli 0,5 per os. Spazmolitikai (nospa, papaverinas). Galima duoti probiotikų (Bifidum bakt.), polivitaminai.


Profilaktika: ankstyva ligonio hospitalizacija arba izoliacija namie, buto dezinfekcija. Nešiotojams neleisti dirbti maisto pramonėje iki 3 (-) pasėlių. Asmens higiena.