ŠIRDIES IR KRAUJAGYSLIŲ SISTEMA: Pagrindiniai tyrimo metodai

ŠIRDIES IR KRAUJAGYSLIŲ SISTEMA
Pagrindiniai tyrimo metodai

APKLAUSA


Apklausa – kai yra klausiama, ar tiriamasis nėra ir nebuvo veikiamas pagrindinių kardiologinės
rizikos faktorių; ar jo nevargina ir nėra varginę anksčiau širdies ir kraujagyslių ligoms būdingi požymiai, t.y. širdies skausmas, smarkesnis širdies plakimas, dusulys, kojų skausmai ir pabrinkimai. Jeigu kuris nors iš šių požymių pasireiškė, prašome apibūdinti.

Skausmas širdies plote vadinamas nuolatos arba kartais krūtinės srityje, tarp krūtinkaulio ir kairiosios priekinės pažasties linijos, arba viršutinės krūtinkaulio dalies projekcijoje. Ligonio klausiama, kurioje tiksliai vietoje skauda, kur skausmai plinta, nuo ko ir ar dažnai jie užeina, koks jų pobūdis ir intensyvumas, kiek jie trunka, nuo ko praeina, ar kartu su skausmu nebūna kokių nors kitų požymių.
Skiriami 4 tipų širdies skausmai:
  • Stenokardija – skausmas, susijęs su nepakankamu širdies raumens aprūpinimu deguonimi. Čia skausmas lokalizuojasi už krūtinkaulio viršutinės dalies, arba į kairę nuo jos, t.p. gali plėstis į kairę ranką, petį, apatinį žandikaulį; o rečiau į dešinę ranką. Skausmas yra spaudžiantis, gniaužiantis, rečiau deginantis, bet ne duriantis. Šis skausmas užeina fizinio krūvio metu: einant, lipant laiptais, veikiant neigiamoms emocijoms; rečiau pasireiškia ramybėje, ilsintis; daugiausiai naktį. Skausmas trunka trumpai, apie 3 – 10 min., praeina pailsėjus. Kartojasi kai susidaro identiškos sąlygos arba užeina netikėtai. Kartais skausmas užeina kartu su baimės jausmu, pykinimu ar vėmimu. Stenokardija yra požymis, informuojantis jog gali atsirasti tam tikrų sunkių ligų ar būklių. Stenokardija būdingiausia aterosklerozės, hipertoninės ligos, kardiomiopatijos ( - širdies nepakankamumas, širdies raumens uždegimas) ir aortos angos stenozės atvejais.
  • Kardialgija. Šis skausmas juntamas ties širdies viršūne. Jis neplinta arba plinta tik į gretimas sritis. Yra duriamo, diegiamo, bet ne spaudžiamo pobūdžio. Skausmas užeina susinervinus, kartais po fizinio krūvio arba visai be priežasties. Jis trunka nuo kelių minučių iki kelių valandų, dienų ar savaičių. Šis skausmas būdingas esant širdies neurozei, lengvai ar sunkiai širdies ligai, gali būti ir prie širdie ydų.
  • Aortalgija. Šis skausmas lokalizuojasi už krūtinkaulio viršutinės dalies, niekur neplinta arba įradijuoja tik čia pat į kaklą, stuburą. Yra deginamo, graužiamo arba maudžiamo pobūdžio. Jis beveik nepriklauso nuo aplinkos pobūdžio. Trunka ilgai – dienas, savaites. Tai gana retas skausmas. Kartais būdingas aortos aterosklerozei.
  • Perikardialgija. Jis lokalizuojasi širdies srityje arba ties kuria nors širdies riba, neįradijuoja. Yra maudžiamo arba deginamo pobūdžio. Trukmė įvairi. Skausmas praeina, ligoniui sveikstant.

Dusulys. Klausiama, kada pirmą kartą pastebėjo, kaip pasireiškė, koks jo pobūdis, kiek trunka, koks jo intensyvumas. Dusulys ima varginti jau sergantį arba ką tik širdies liga susirgusį ligonį. Tiesiogiai priklauso nuo fizinės, rečiau nuo nervinės įtampos. Širdies ligoniams būdingas dvejopas dusulys:
  1. nuolatinis. Juntamas einant, ypač greitai, lipant laiptais.
  2. pastovus. Dažnai labai stiprus, daugiausiai prasidedantis naktį, bet gali atsirasti ir dieną.

Širdies plakimas – tai varginantis padažnėjusių, sustiprėjusių arba neritmiškų širdies susitraukimų jutimas. Nuolatinis arba priepuolinis širdies plakimas jaučiamas kaip dažni ritmiški arba neritmiški, bet stiprūs širdies smūgiai, itin sustiprėjantys veikiant emocijoms ir gulint. Išnyksta fizinio krūvio metu. Jis būdingesnis sergant ne širdies ligomis, bet neuroze. Nuolatinis, dažnas širdies plakimas suintensyvėja, veikiant nervinei bei fizinei įtampai.

Kojų skausmai. Jie susiję su vaikščiojimu ir nepriklauso nuo sąnarių judesių. Nuolatiniai kojų skausmai esti neintensyvūs. Priepuoliniai kojų skausmai vadinami protarpiniu šlubavimu.

Pabrinkimai. Jie atsiranda ir padidėja daugiau pavaikščiojus, labiausiai išryškėja dienos pabaigoje; o per naktį, kai paprastai daugiau šlapinamasi, pranyksta ar sumažėja. Vaikščiojantiems daugiausiai skysčio kaupiasi pėdose, kulkšnyse; gulintiems – juosmenyje, bet ne veide. Pabrinkimai būdingi esant perikarditui, plautinei širdžiai, vožtuvų nepakankamumui, stenozei.

APŽIŪRA


Atliekama bendra ir speciali apžiūra:
  • atliekant bendrąją apžiūrą, stengiamasi pastebėti bendrus požymius, būdingus širdies ligoms ar
    būklėms. Apžiūrime priverstinę sėdimą padėtį; periferinių kūno dalių cianozę; t.p. periferinių kūno dalių, daugiausiai veido, blyškumą, neryškią geltą, pabrinkimus; būgno ar lazdelių formos pirštus; hemoraginį išbėrimą; nutukimą.
  • Specialios apžiūros metu atidžiai tikrinama smilkinio arterijos sritis, kaklas (miego arterija ir jungo venos); rankos (stipininė arterija); kojos (blauzdos venos); pilvas (pilvo venos). Sveikų arterijų sienelės nepastebimos. Matyti jų pulsavimas, priklausantis nuo arterijų padėties ir prisipildymo kitimo, pereinant pulso bangai. Dažniausiai matyti šie patologiniai variantai: matosi ne tik šių arterijų pulsavimas, bet ir jų sienelės, kartais jos esti vingiuotos; vidutiniškai prisipildančios kraujo, vidutiniškai nuleidus rankas ir kojas; ir ištuštėjančios, jas pakėlus. Paprastai negalima pastebėti minimalių jų tūrio pokyčių per kvėpavimo ir širdies veiklos fazes.

Širdies srities apžiūra. Atliekama apnuoginus krūtinę bei esant geram apšvietimui. Širdies kupra vadinamas krūtinės kaulinės sienos išsigaubimas širdies srityje. Dažniausiai taip būna dėl įgimtos širdies ydos ir tuomet kaulai lengvai deformuojasi.

Širdies apčiuopa. Įvertinamas paviršinis širdies odos skausmingumas. Paprastai širdies srities oda čiuopiant nėra labai jautri. Ji gali būti jautri dėl stenokardijos, tarpšonkaulinės neuralgijos, tarpšonkaulinio miozito ir juostinės pūslelinės pagal nervų eigą.


AUSKULTACIJA


Sveiko žmogaus girdėti du garsai, vadinami širdies tonais. Dėl širdies ligų, jie gali susilpnėti, sustiprėti, skilti ir atsirasti papildomų tonų.
Širdies ūžesiai vadinami garsai, kurie virpa dažniau negu tonai ir klausantis sukelia skirtingą muzikinį įspūdį.


ŠIRDIES FUNKCINIAI TYRIMAI.

  • 6 minučių ėjimo mėginys.

Širdies funkciniai galiai, jos prisitaikymui prie įvairaus fizinio ir nervinio – emocinio krūvio galimybėms nustatyti, yra atliekami papildomi testai, tai:
  • Veloergometrija, kuris leidžia nustatyti fizinį darbingumą specialiu funkcinės diagnostikos aparatu veloergometru.
  • Tredmilas (slenkantis takelis), kuris yra reguliuojamo greičio. Tiriamasis eina arba bėga, nors faktiškai yra toje pačioje vietoje. Įvertinus judėjimo greitį, ir jei yra pakilimo kampą, iš lentelių apskaičiuojami tyrimo rezultatai.
  • Masterio mėginys. Naudojami dviejų 20,5 cm aukščio pakopų laipteliai. Tiriamasis per 3 min (dvigubas mėginys) arba per 1,5 min (viengubas mėginys) užlipa tam tikrą skaičių laiptelių.
  • Step testas. Tai širdies ir kraujagyslių reakcijos į žingsniais dozuotos pakopos užlipimą ir nulipimą vertinimas.
  • Izometrinio krūvio mėginys. Atliekamas rankiniu dinamometru, sujungtu su manometru, raumenų įtampai įvertinti.

Tyrimo metodas parenkamas, atsižvelgiant į ligonio sveikatos būklę ir galimybes. Parinktas tyrimas atliekamas dviem atvėjais:1) kai reikia nustatyti, ar tiriamasis serga išemine liga2) kai tiriama, kokį fizinį krūvį pakelia širdies liga sergantis pacientas

Nerekomenduojama krūvio mėginių daryti ligoniams, kurių sveikatos būklė sunki ar net grėsminga, ypač sergantiems miokardo infarktu, tromboplebitu, širdies nepakankamumu, priešinfarktine būkle, labai aukštu AKS, ryškia tachikardija (daugiau nei 100k/min). Toleranciją fiziniam krūviui taip pat galima vertinti ir atliekant ortostatinį tyrimą, tačiau dažniausiai praktikoje naudojamas veloergometrinis mėginys.

Sergant širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis ir taikant fizinę reabilitaciją, reikia prisilaikyti pagrindinių principų, t.y.:
1)      sudaryti reabilitacinio gydymo programą, atsižvelgiant į ligonio širdies funkcinę būklę;
2)      palaipsniui didinti fizinį krūvį, įvertinus kardiovaskulinės sistemos reakciją ir prisitaikymą prie fizinio krūvio padidėjimo;
3)      fizinės reabilitacijos priemonės turi būti paprastos, prieinamos ir lengvai dozuojamos;
4)      fizinės reabilitacijos priemones reikėtų taikyti reguliariai, ilgą laiką, nes tik reguliarus, adekvatus fizinis krūvis padeda ligoniui adaptuotis darbe ir gyvenime.

Pagal funkcinį pajėgumą skiriamas tausojamasis, tausojamasis – treniruojamasis arba treniruojamasis rėžimas. Turi būti skiriamas toks fizinis krūvis, kuris nesukeltų skausmo, silpnumo, galvos svaigimo ar orientacijos sutrikimo.
  • Tausojamasis rėžimas dažniausiai skiriamas ligoniams su mažu koronariniu rezervu, esant IIA° ir didesniam širdies nepakankamumui bei žemai fizinio krūvio tolerancijai. Šie ligoniai patys apsitarnauja, jiems leidžiama pasivaikščioti lėtu tempu, ne daugiau kaip 70 – 80 žingsnių per minutę. Ligoniams nerekomenduojama vaikščioti labai šaltu ir vėjuotu oru bei tuoj po valgio. Dozuoti pasivaikščiojimai rekomenduojami 1 – 1,5 valandos po valgio. Skiriama kineziterapija apie 15 min, kad maksimalaus krūvio metu širdies susitraukimų dažnis būtų ne daugiau kaip 90 – 100k/min.
  • Ligoniams, kuriems skiriamas treniruojamasis – tauojamasis rėžimas, leidžiama dozuotai pasivaikščioti greitesniu tempu, 100 – 110 žingsnių per minutę. Jie nueina apie 4 km per valandą. Ligoniai mokomi ritmingai kvėpuoti dozuoto ėjimo metu, t.y. per 3 – 4 žingsnius įkvėpia, per 4 – 6 žingsnius – iškvėpia. Kineziterapija skiriama apie 20 – 30 min, kad širdies susitraukimų dažnis būtų ne didesnis kaip 110 – 130 k/min.
  • Treniruojamojo rėžimo ligoniai gali būti prilyginti sveikiems. Jiems leidžiama eiti greitu tempu, 120 – 130 žingsnių per minutę, bėgti vidutiniu tempu. Kineziterapijos procedūros trukmė apie 40 min; širdies susitraukimų dažnis gali būti iki 140 k/min. Jiems leidžiama žaisti žaidimus, plaukioti.


Visų procedūrų metu būtina stebėti ligonio savijautą ir išvaizdą, sekti širdies susitraukimų dažnį ir AKS, fizinio krūvio metu negali būti cianozės ar blyškumo, šalto prakaito. Procedūrų metu sistolinis kraujospūdis gali pakilti 40mmHg, diastolinis – ne daugiau kaip 20mmHg, tačiau per 15 min jis turi grįžti į normalias ribas. Širdies susitraukimų dažnio padidėjimą reikėtų vertinti, atsižvelgiant į jo dydį slenkstinio krūvio metu bei į vartojamus vaistus. Nekylantis AKS ir širdies usitraukimų dažnis rodo blogą toleranciją fiziniam krūviui.