Pagrindinės sporto medicinos mokslo kryptys ir problemos

Pagrindinės sporto medicinos mokslo kryptys ir problemos
Šiandieną aktualiausios sporto medicinos kryptys ir problemos yra:

  1. Sportas ir sveikata. Sprendžiamos tokios problemos: kūno kultūros ir sporto profilaktinė ir socialinė bei higieninė reikšmė; sporto medicinos klinikiniai aspektai; sportas ir imunologinis reaktyvumas; medicininės kontrolės tobulinimas įvairiose gyventojų grupėse pagal amžių, lytį, profesiją; normatyvinių reikalavimų PDG kompleksui medicininis pagrindimas.
  2. Kompleksinės medicininės kontrolės metrologiniai pagrindai: sportininkų medicininių tyrimų metodikos pagrindiniai principai; funkcinės diagnostikos klinikinių, biocheminių, endokrinologinių metodų efektyvumo įvertinimas; specialūs funkciniai mėginiai bendrajam ir specialiajam darbingumui nustatyti laboratorinėmis ir sportinės veiklos sąlygomis; automatinio reguliavimo teorijos ir matematinio modeliavimo principų taikymas sporto medicinoje; masinės medicininės kontrolės metodų tobulinimas.
  3. Treniruotės medicininiai ir biologiniai pagrindai: funkcinių sistemų teorijos pritaikymas tiriant treniruotumo ir sportinės koordinacijos procesą; treniruotės proceso planavimas, remiantis medicininių ir biologinių tyrimų duomenimis; funkcinės būklės atstatomuoju periodo diagnostikos metodai; atstatymo pagreitinimo ir darbingumo kėlimo priemonės; vegetarinio aprūpinimo charakteristikų modeliavimas įvairiose sporto šakose.
  4. Sportas ir amžius: sporto poveikio morfologinėms ir funkcinėms organizmo savybėms ontogenezėje įvertinimas; ankstyvos sportinės specializacijos medicininis įvertinimas; sportinės atrankos ir orientacijos visuose sportinio tobulėjimo etapuose medicininiai ir fiziologiniai pagrindai; hipodinamija ir aktyvaus judėjimo režimo profilaktinė reikšmė suaugusiems gyventojams; aktyvios sportinės veiklos tolimieji padariniai;
  5. Prepatologinės ir patologinės sportinės būklės: sportininkų sergamumo įvairiais metinio treniruočių ciklo etapais epidemiologija ir struktūra; morfofunkcinis fizinio pertempimo ir persitreniravimo įvertinimas; fizinio pertempimo klinikinės formos; fizinio pertempimo ir persitreniravimo profilaktikos, diagnostikos, gydymo ir medicininės reabilitacijos metodai.
  6. Medicininės kontrolės formų tobulinimo pagrindimas: aukšto meistriškumo sportininkų medicininio aptarnavimo formos; sportinio rezervo medicininio aptarnavimo formos centralizuoto rengimo sąlygomis.
  7. Genetika ir sporto medicina: genetiniai tyrimo metodai sportinės atrankos kompleksas; fizinės treniruotės reikšmės kai kurių genetiškai sąlygojamų širdies ir kraujagyslių sistemos ligų profilaktinis tyrimas.