Masažas, skoliozės atveju

Skoliozė yra liga, kuri negydoma progre­suoja. Sergant skoliozė, stuburas iškrypsta frontalinėje plokštumoje ir atsiranda šonkaulinė kupra. Pagal iškrypimo dydį sko­liozė skirstoma į keturis laipsnius. Išgaub­toje krūtinės ląstos pusėje raumenys esti ištempti ir jų jėga silpnesnė negu įgaubtos pusės, kur raumenys sutrumpėję bei tampa stipresni.

Masažo tikslas:
1) pagerinti limfotaką ir kraujotaką;
2) sustiprinti nugaros raumenis;
3) normalizuoti raumenų tonusą;
4) sumažinti skausmus;
5) sustiprinti pilvo raumenis.

A. Reizmanas ir F. Bogrovas siūlo skoliozes masažuoti diferencijuotai.
1 laipsnio skoliozių nugaros masažas ne­diferencijuotas, o II ir III laipsnio - dife­rencijuotas. Taikomi visi ištemptų raume­nų masažo būdai ir švelni vibracija sutrumpėjusių raumenų pusėje, šonkaulinės kupros lengvas padaužymas ir paspaudimas.
Masažo eilės tvarka - nugara, šonas, pilvas.

Ligonio padėtis:
a) gulint ant pilvo, rankos ištiestos išilgai liemens arba sulenktos prieš krūtinę, galva tiesiai arba atgręžta į priešingą nuo šonkau­linės kupros pusę; b) gulint ant išgaubto šo­no, viena ranka po galva, kita sulenkta prieš krūtinę; c) gulint ant nugaros, rankos išil­gai liemens, po galva maža pagalvė.
Nugaros masažas iš pradžių esti bendras -paviršutinis ir gilus glostymas. Masažuoto­jas stovi šalia masažuojamos srities. Šonkau­linės kupros sritis masažuojama tonizuojan­čiais judesiais: glostymu, trynimu, maigymu, vibracija ir padaužymu pirštais (stipriai dau­žyti negalima). Turi būti stiprinamas trape­cinis (vidurinė ir apatinė dalys) bei rombi­nis raumenys, todėl masažuotojas aktyviai priartina mentę prie stuburo, ranka prilai­ko atitrauktą atgal petį arba padeda volelį peties fiksacijai. Tokioje padėtyje masažuojamos tarpumentės ir mentės srityse. Viršu­tinę trapecinio raumens dalį reikia atpalai­duoti lengva vibracija.

Po to nugariniu delno paviršiumi su išties­tais pirštais spaudžiami deformuoti, atsiki­šę šonkauliai, ranka juda šoniniu paviršiu­mi, spausdama ir lygindama kuprą. Taip pat spaudžiami šonkauliai išilgai kupros. Pas­kui masažuotojas pereina į kitą pusę ir ma­sažuoja krūtinės ląstą ten, kur šonkauliai su­artėję, tarpšonkauliniai tarpai susiaurėję, o raumenys susitraukę.



Norint, kad raumenys atsipalaiduotų ir tarpšonkauliniai tarpai praplatėtų, reikia, jog pirštai galėtų prasiskverbti į gilumą ir ištemptų raumenis. Masažuotojas ranka tu­ri užčiuopti mentės kampą, todėl atliekami judesiai peties sąnaryje tai keliant, tai nuleidžiant ranką. Susilpnėjusiems peties sąna­rio ir mentės raumenims paveikti naudojami masažo būdai, stiprinantys raumenis.
Kadangi dubens padėtis yra įstriža jis iškilęs įgaubtoje stuburo pusėje, šonkaulinis lankas priartėja prie klubakaulio spar­no. Tokiais atvejais raumenys esti susitrau­kę ir reikalingas atpalaiduojantis masažas, kuris padėtų padidinti tarpą tarp klubakau­lio sparno ir šonkaulinio lanko. Todėl li­gonis paguldomas ant šono, masažuotojas stovi veidu į ligonį, viena jo ranka padeda­ma ant apatinio krūtinės ląstos krašto, ki­ta - ant klubakaulio sparno krašto, raume­nys sustumiami ir ištempiami. Po to klu­bakaulio kraštas apimamas ir tempiamas žemyn.

Tai padarius, ligonis paguldomas ant pil­vo. Masažuotojas stovi prie juosmeninio iškrypimo. Pradedama nuo atpalaidavimo būdų, toliau seka trynimas, maigymas, padaužymas pirštais, volavimas pirštais. Pas­kui visa nugara glostoma lyginimo būdu.
Ligonis guli ant nugaros. Sergant skolio­zė, būna krūtinės ir pečių lanko raumenų kontraktūra. Reikia stengtis atpalaiduoti ir ištempti šiuos raumenis bei atstatyti teisin­gą peties padėtį. Ten, kur šonkauliai atsikiša, spaudžiama ir slystant koreguojama jų padėtis, o toliau seka raumenų stiprinimo masažu būdai. Stiprinami silpni pilvo rau­menys. Procedūros trukmė - 20-30 minu­čių. Masažo kursas - 20 procedūrų.

Po skoliozių operacijos masažas skiria­mas praėjus 15-20 dienų. Iš pradžių esti lengvas glostymas, trynimas, vibracija nepaliečiant rando. Po 30 dienų dar taikomas maigymas ir padaužymas atsikišusių šon­kaulių vietose. Paskui prisideda pilvo ir ko­jų masažas. Kojos masažuojamos dėl to, kad paimtas transplantantas iš blauzdikaulio. Procedūros trukmė - 20-25 minutės.

Būtina kartu skirti koreguojančią gim­nastiką.