Neuromiozitas

Tai patologinis proce­sas, apimantis raumenis ir juos inervuojančius nervus. Jo eiga yra lėtinė, tačiau gali periodiškai paūmėti.

Neuromiozilas dažniausiai pasireiškia dėl ilgalaikių fi­zinių krūvių ir dažno sportininko persišaldymo. Sergama ir osifikaciniu miozitu: po traumų ir kraujo išsiliejimo raumenų uždegiminis procesas komplikuo­jasi ir pažeistos vietos audiniai pradeda kalkėti. Šių uždegimų požymiai - stiprūs skausmai pažeistose vietose ir ryškus raumenų funkcijos sutrikimas.

Dėl pasikartojančių raumenų pertempimų ir perkrovimų sportininkai gali susirgti miogelioze. Ją paprastai sukelia nuolatos dideliu tempu atliekami raumenų judesiai. Sutrinka vietinė kraujotaka ir pažeidžiamas raumens baltymų atsikūrimo procesas raumenų atsipalaidavimo laikotarpiu, todėl susidaro kontraktūrų, sustandėja kai kurios raumens miofibrilės.

Sportininkas skundžiasi ne­stipriais raumenų skausmais, be to, jis negali visiškai atpalaiduoti skausmingų raumenį}. Objektyvūs tyrimai rodo sumažėjusį raumenų elastiškumą, raumeninėse skaidulose atsiranda skausmingų sukietėjimų (mazgų). Negydant, leidžiant stiprėti patologiniam procesui, miofibrilės irsta ir re­zorbuojasi, o jų vietoje negrįžtamai vystosi jungiamasis audinys ir galiausiai miofibrozė. 

Miofibroze sergantis sportininkas jaučia nedidelį, stiprėjantį skausmą tiesdamas galūnę. Objektyviai tiriant raumenų pažeidimus, čiuopiami pailgi kieti mazgeliai, raumenį sunku atpalaiduoti, jo clastiškumas mažėja. Kur­tais raumuo trūksta ir plyšta.

Dėl nepažeistų raumeninių skaidulų hipertrofijos raumenų atrofijos ir jėgos mažėjimo nepastebima Dar viena iš dažnesnių ligų yra paratenontlas - audinių apie sausgyslę uždegimas. Kartu su paratenonitu sergama ir tendovaginitu - sausgyslių makščių uždegimu. Judamojo aparato ilgalaikis pertempimas ir traumos sukelia degeneracinę sausgyslės liga - tendopatiją. 

Antkaulio ir kaulinio audinio tvir-linimosi prie sausgyslių ir jungčių vielų uždegiminės ligos vadinamos periostopatija. Šiomis ligomis susergama dėl judamojo aparato lėtinių pertempimų ir per didelių vienpusiškų fizinių krūvių. Sportininko judamojo aparato funkcines galimybes riboja sąnarių ligos.

Šiomis ligomis susergama dėl nuolatinio sąnarių, jų kremzlių bei apvalkų itin didelio apkrovimo. Labiausiai paplitusios sportininkų sąnarių ligos yra sinovijtas (sąnario tepalinės plėvės uždegimas), peviartritas (sąnarį supančių audi­nių degeneraciniai uždegimai), artrozės (lėtiniai sąnarių ir kremzlinių paviršių degeneracinis kitimas).

Judamojo aparato funkcines galimybes labai riboja stuburo ligos. Sunkiau­sia liga yra osteochondrozė - tarpslankstelinių diskų degeneracinis kitimas. Nuolatinis stuburo diskų traumavimas fiziniais krūviais trikdo la­biausiai krūvio veikiamų vietų kraujotaką ir medžiagų apykaitą, ir pamažu ryškė­ja jų degeneracinis kitimas.

Išaiškinti osteochondrozės pradinius požymius labai sunku. Ryškios osteochondro­zės klinikiniai simptomai dažnai sutampa su pagrindiniais juosmens radikulito bei kini neurologinių sutrikimų simptomais; mat sutrikus vietinei kraujotakai dėl pabrinkimų ir veninio kraujo susilaikymo, įstringa ir spaudžiamos nugaros smegenų neivų šaknelės.