Nugaros skausmo gydymas.Kineziterapija ir Masažas



Nugaros skausmai labiausiai paplitę 40 – 60 m. amžiaus žmonių grupėje. Apie 60 – 90 žmonių turi nugaros skausmą bent kartą per savo gyvenimą.
Galima klasifikuoti nugaros skausmus i 2 dideles kategorijas: diskogeninės problemos ir ne diskogeninės problemos. Tokia klasifikacija gali padėti pasirinkti gydymo strategiją.

Diskogeninės problemos:
  1. Neurologiniai simptomai apatinėse galūnėse
a) silpnumas, nutirpimas (sumažėję gilieji sausgyslių refleksai)
b)  plintantis skausmas – mažiausiai patikimas neurologinis simptomas.
  1. Skausmas didėja atliekant veiklą, kurios metu spaudimas diske didėja (sėdėjimas, lenkimas, kėlimas).
  2. Sėdėjimo, kėlimo, lenkimosi istorija
  3. McKenzi siūlo:
a)       skausmas didėja lenkiantis pirmyn
b)       skausmas mažėja juosmens tiesimo metu.

Nediskogeninės problemos:
  • Neigiami neurologiniai testai (gali būti plintantis skausmas)
  • Skausmas didėja judant/judesio metu.
Gydymą nulemia pažeistos struktūros išaiškinimas arba mechaninės disfunkcijos išaiškinimas bei atitinkamas gydymas.
Laikysenos gerinimas būtų labai efektyvus pacientui, kuris visą diena sėdi ir turi spondiolistezę bei padidėjusiąlordozę.

Diagnostinis nugaros skausmų gydymo būdas:
Saunders‘as išskiria juosmeninės dalies pažeidimus i 5 kategorijas:
  1. Raumenų pažeidimai
  2. Sąnarių pažeidimai
  3. Disko pažeidimai
  4. Nervų pažeidimai
  5. Įvairūs kiti pažeidimai

Raumenų pažeidimai
Jie sudaro mažą dalį visų nugaros pažeidimų, bet dažnai atsiranda kaip antrinis procesas pirminio pažeidimo pasekoje.

Raumenų spazmas. Skauda palpuojant raumenį, padidėjęs raumens tonusas, nėra sąnario pažeidimo indikacijų. Gydymas:
Ūmus periodas: masažas ledo gabalėliu, šalčio paketų aplikacijos, elektrostimuliacija skausmui malšinti, medikamentai. Sąlyginis poilsis, aktyvūs ir pasyvūs JA pratimai neskausmingoje amplitudėje.
Lėtinis periodas: šilumos aplikacijos, elekrtostimuliacija, ikštųjų audinių mobilizacija. Gydomųjų pratimų progresija judesių amplitudei, jėgai, ištvermei didinti ir funkcijai gerinti.

Raumens patempimas, sumušimas. Skauda palpuojant raumenį, poilsis mažina
skausmą. Judėjimas, ypač judesiai su pasipriešinimu didina skausmą. Padidėjęs sustingimas. Gydyti kaip bet kurį raumens patempimą ar plyšimą, priklausomai nuo pažeidimo laipsnio (ūmumo). Pagrindiniai aspektai gydant: pilnos funkcijos atstatymas, normali laikysena.

Miozitas. Skauda palpuojant raumenį, poilsis mažina skausmą. Judesiai didina skausmą. Sustingimas atsiranda kurį laiką pailsėjus. Skausmas daugiau išplitęs, ne toks lokalus kaip raumens patempimo atveju. Pagrindinis dėmesys – laikysenos korekcijai ir JA pratimams. Šiluma, elektroterapija skausmui mažinti, minkštųjų audinių mobilizacija. Gydomųjų pratimų progresija, jėga, ištvermė, funkcija.

Kvadratinio juosmens raumens patempimas. Lokalus, gilus maudžiantis skausmas – gali būti aštrus skausmas judant. Skausmas gali plisti į klubakaulio sparną, sėdmenis ir kryžkaulio sąnarį. Skausmingas ir ribotas lenkimas, šoninis lenkimas į priešingą pusę, sukimas į tą pačią pusę ir tiesimas. Gydyti kaip bet kurį raumens patempimą priklausomai nuo pažeidimo lygio. Atgauti normalią funkciją (jėgą ir mobilumą) ir laikyseną.

Sąnarių pažeidimai:

Tarpslankstelinio sąnario „užrakinimas. Dėl staigaus judesio įvyksta kapsulės arba meniskoido suspaudimas tarp sąnarinių ataugų. Mobilizacijos ir tempimo terapija yra efektyvi. Gali būti atliekama fizioterapija. Švelnus sukimas ir šoninis lenkimas gali būti atlikemas pirma į neskausmingą pusę, po to į disfunkcinę. Taip pat atliekami JA pratimai, mobilumui palaikyti ir norimam judesiui skatinti.
Tarpslankstelinio sąnario patempimas. Dėl staigaus judesio ar traumos įvyksta. Poilsis mažina skausmą. Gydyti kaip ūmų pažeidimą. Sąnario mobilizacija netaikoma.
Sąnario uždegimas. Kyla dėl blogos laikysenos, blogų darbo įgūdžių. Judesys didina skausmą. Svarbiausia nustatyti skausmą įtakojančias priežastis ir pažeidimus ir jas pašalinti ar bent jau sumažinti.
Osteoartritas/spondilitas/degeneracinė diskų liga(DDL)/degeneracinę sąnarių liga(DSL). Lėtinė ir progresuojanti diskų bei tarpslankstelinių sąnarių degeneracija. Išsivysto dėl padidėjusio dėvejimosi. Skausmas ir sustingimas juosmenyje. Pirma išsivysto hipermobilumas, po to hipomobilumas. Reabilitacija vyksta atsižvelgiant į simptomus, požymius ir nusiskundimus. Hipermobilumas turi būti stabilizuojamas, jei yra hipomobilumas reikėtų mobilizuoti. Svarbu koreguoti laikyseną ir darbinės veiklos judesius.

Disko pažeidimai
Šmorlio mazgas. Tai branduolio išsiveržimas į viršutinio slankstelio apatinę kremzlinę plokštelę. Atsiranda paauglystėje. Nereikia gydyti.
Disko išvarža.
Laminektomija/diskektomija.

Nervų pažeidimai.

Radikulopatija. (nervinės šaknelės suspaudimas, nervinės šaknelės sindromas, neuritas, neuropatija), tai nervinės šaknelės suspaudimas, sugnybimas, sudirginimas, uždegimas. Sumažėję jutimai, sumažėjusi jėga, sumažėję gilieji sausgyslių refleksai. Teigiamas tiesios kojos kėlimo testas. Pacientams su degeneracine diskų liga dažnai tiesimo pratimai padeda sumažinti simptomus. Taikomos mobilizacijos, tempimo terapija, lankstumo, raumenų stiprinimo pratimai.
Nervinės šaknelės sąaugos. Jungiamojo audinio skaidulos (sąaugos) riboja nervo judėjimą. Dažnai būna po chirurginės operacijos. Taikomas pasyvus tiesios kojos kėlimas po operacijos.Taikomas tempimas.

Kiti pažeidimai.

Spondiliozė ir spondiolistezė. Spondiliozė – slankstelio lako defektas tarp viršutinių ir apatinių sąnarinių ataugų. Spondiolistezė – slankstelio lanko defektas abiejose pusėse kūno poslinkiu pirmyn. Defektas atsiranda lūžus slankstelio lankui. Tiesimo metu ir neuutralioje padėtyje galima pastebėti keterinės ataugos išsikišimą juosmeninėje dalyje. Reikia vnegti sunkaus fizinio darbo, mažinti juosmens lordozę, stiprinti pilvo raumenis, ištempti šlaunies užpakalinius raumenis, lenkimo pratimai, juosmens korsetas.

Juosmens centrinės stuburo kanalo stenozė(nuorologinis protarpinis arkliškosios uodegos suspaudimas). Tai įgimta anatominė deformacija. Skausmas nugaroje, vienoje ar abiejose kojose. Tirpimas, dilgčiojimas, silpnumas kojose. Juosmens tiesimas didina simptomus. Pacientą mokinti vengti judesių ir padėčių iššaukiančių simptomus. Vengti tiesimo, taikyti lenkimo pratimus. Dažnai reikalinga chirurginė operacija.