Kūdikių Mityba nuo 1 iki 12 mėnesio

Perėjimas prie įprastinio maitinimo

Geriausia kūdikį maitinti šviežiu, pačios mamos paruoštu maistu. Jei kūdikis pajėgia valgyti, 


maisto reikėtų netrinti, o tik susmulkinti. Normalu, jei ant seilinuko lieka nesukramtytų maisto gabaliukų, bet jei jų per daug, dar kelias savaites maistą reikėtų trinti. Tyres, trintą ar maltą maistą rekomenduojama praskiesti virintu vandeniu, motinos pienu, pieno mišiniais, sultiniu, vaisių sultimis ar jogurtu (nuo šešių mėnesių), kad kūdikiui būtųlengva nuryti.
Maistas turi būti šiltas, bet ne karštas.
  • Naujus produktus reikėtų pradėti duoti po vieną ir parą stebėti, kaip kūdikis jį toleruoja. 
  • Jei kūdikis suviduriuoja, ima vemti, jį išberia, šio produkto keletą mėnesių neduoti. 
  • Naują produktą reikėtų duoti tolygiai, kas 2-3 dienas, kiekį didinti po 1-2 šaukštus (10-20 g) iki reikiamo kiekio.

Ko reikėtų vengti?
Reikia vengti į maistą dėti druskos – ji kenkia jauniems inkstams, todėl geriau tinka natūralūs prieskoniai.
Bent iki 4 metų vengti sūrių, konservuotų, riebių, aštrių produktų – rūkytos dešros, šoninės, sūdytos žuvies, riebaus pieno, ant žarijų gaminto maisto. Iki metų nerekomenduojama duoti medaus. Reikėtų vartoti tik šviežius, gerai išvirtus kiaušinius.

5 mėnesių kūdikiui vienas natūralus maitinimas jau gali būti pakeistas dirbtiniu – pieniška vaisių, ryžių, morkų, bulvių, kukurūzų tyre.
Taip pat tinka žirneliai, aguročiai, žiediniai kopūstai.

  • Tyrelės turi būti pusiau skystos, troškintos garuose ir virtos vandenyje, sutrintos be gumuliukų. @@@
  • Tyrė duodama kas antrą - trečią maitinimą mažu apvaliu šaukšteliu. Ne visi kūdikiai iš karto noriai valgo, paprastai dar mokosi ryti. 5-6 mėn. kūdikis pats dažnai pirštais kabina tyrę, pats siekia šaukštuko, tačiau su tiršta koše dar nesusidoroja. 
  • Naujo maisto iš pradžių reikėtų duoti tik mažais kiekiais, jei vaikutis atsisako – palaukti 1-1,5 sav. ir vėl pabandyti. 
  • Galima po valgio duoti natūralių sulčių 2-3 kartus per dieną. Galima duoti paskusto obuolio, banano. Valgymo tempą tegul reguliuoja pats vaikas.

Pradėjus valgyti tirštą maistą (5-6 mėn.), ateina laikas palaipsniui atprasti nuo buteliuko. Reikėtų stengtis, kad vaikas iš šaukštelio ar puodelio suvalgytų panašų kiekį maisto.

Puodelius geriau rinktis specialius, su 2 rankenėlėm, vaikai išmoksta juos laikyti ir mielai laiko. Iš tokio puodelio neišsilieja skystis vartant, gerti patogu per snapelį, kurie kiek skiriasi priklausomai nuo vaiko amžiaus (pvz. puodelis AVENT MAGIC).

6 mėnesių vaikui dygsta dantys, jau reikėtų duoti po kelis šaukštus pertrintos daržovių tyrės, pertrintos virtos mėsos (jautienos, veršienos, kiaulienos).

  • Papildžius maitinimą pasikečia vaiko išmatų pobūdis – matyti daržovių, ypač morkų liekanų. To nereikėtų išsigąsti.
  • Jei mama turi pieno, juo maitinama ryte ir vakare.
  • Jei vartojamas karvės, ožkos pienas, tikslinga pridėti kūdikiams skirtų vitaminų, geležies lašų.
  • Jei yra alergija maistui, nauji produktai įvedami vėliau (7-8 mėn.).

7 mėnesių vaikas valgo jau tirštesnį (maltą ar trintą) maistą.

  • Duodama piene virtos grikių, avižų, ryžių košės, jos kaitaliojamos. 

    .
  • Taip pat pridedama vaisių, daržovių. 
  • Viena maisto porcija siekia apie 200 g. 
  • Pradedama duoti varškės (10 g).
  •  Rekomenduojamas mėsos kiekis – maždaug 30-40 g per parą (tinka virta malta vištiena). 
  • Duodama pačiulpti džiūvėsio, riestainio ar sausainio (be sodos). 
  • Rekomenduojama duoti maisto, kurį kūdikis laikytų rankutėse – tinka žalių daržovių lazdelės, sūrio gabaliukai, duona su sviestu. Reikia vengti tortų, keksų, kepto maisto.

7-8 mėn. kūdikis paprastai jau pats išlaiko puodelį ir atsigeria.
Jei matote, jog yra alergija, reikia šalinti tuos maisto produktus, kurie, jūsų manymu, pablogina būklę.

8 mėnesių kūdikį, jei mamai mažėja pieno, reikėtų palaipsniui atpratinti nuo krūties, pratinti kramtyti – tinka riestainis, obuolys, morka (virta).

  • Pradedamas duoti rupesnis, ne trintas, o pjaustytas maistas. 
  • Daugiau maisto duodama į rankutes, kad kūdikis mokytųsi pats valgyti. 
  • Obuolius patartina nulupti, pomidorų, vaisių odelę taip pat geriau nulupti. 
  • Didėja varškės porcija iki 20 g. 
  • Vaikutis valgo maždaug 4-5 kartus per dieną, porcija siekia 200-225 g. 
  • Taip pat tinka jautiena, namie pagaminti patiekalai (pvz., makaronai, sriuba, bulvių apkepas).

Neskatinti vaiko valgyti žaidimo metu, jei kviečiamas valgyti nenustoja žaisti – reikėtų palaukti, kol paprašys valgyti.

10-12 mėnesių vaiko valgiaraštis išlieka kaip ir 8 mėnesių. Kūdikis valgo beveik viską, ką ir visa šeima, tik jam reikia supjaustyti kąsneliais, nedėti druskos.

  • Vartojama varškės (40-50 g), 
  • virto kiaušinio trynio, 
  • pieniškos kruopų (ryžių, kukurūzų, avižų, sorų, grikių), 
  • vaisių, 
  • daržovių tyrės (200 g), 
  • manų košės, 
  • mėsos tyrės, 
  • kukulių, 
  • frikadelių (60-70 g), 
  • sviesto (5-6 g). 
  • Manų košės, virtos piene, duodama nuo 10 mėn., ne daugiau 2 kartų per savaitę. 

Košės pirmiesiems maitinimams verdamos vandenyje, po to įpilama motinos pieno ar adaptuoto mišinio. Pirmosios košės turi būti skystos.

Karvės pieno duodama nuo 8 mėn., žuvies – nuo 10-12 mėn. po 10-50 g.

Vyresniems vaikams košės verdamos tirštesnės, vaikas pratinamas prie gerai pagaminto, neaštraus, paprasto suaugusiųjų maisto. Tarp maitinimų duodama atsigert nesaldžios arbatos, natūralių sulčių, vandens, nesaldaus kompoto. Neduodama juodos, žaliosios arbatos, kavos, šokolado, reikėtų vengti aštrių, sūrių, riebių produktų, valgių su daug cukraus, limonadų, minkštų nepasterizuotų sūrių.