KINEZITERAPIJA, ESANT ŠIRDIES NEPAKANKAMUMUI

KINEZITERAPIJA, ESANT ŠIRDIES NEPAKANKAMUMUI


I° širdies nepakankamumas atsiranda tik esant fizinei įtampai. Padirbėjus, pabėgus pradeda smarkiai plakti širdis, jaučiamas dusulys, svaigsta galva. II A° širdies nepakankamumui būdingas dusulys ramybėje, patinsta kojos, padidėja kepenys. II B° širdies nepakankamumui būdingas stiprus dusulys, žmogus jau nebegali dirbti savo įprastinio darbo. Jei yra III° širdies nepakankamumas, tai organuose vyksta distrofiniai pokyčiai. 

Be prieš tai minėtų pokyčių, pilvo ertmėje atsiranda skystis. 

Kineziterapija skiriama, esant I°, II A° ir II B° širdies nepakankamumui, tačiau kartais ją tikslinga taikyti ir lėtiniam III° nepakankamumui. Atliekant fizinius pratimus gerėja koronarinė kraujotaka, intensyvėja medžiagų apykaitos procesai, sudaromos palankios fiziologinės sąlygos vaistams veikti. Kineziterapijos metodika priklauso nuo kraujotakos nepakankamumo stadijos, pagrindinės ligos pobūdžio ir ligonio amžiaus

Sergant I° kraujotakos nepakankamumu, ligoniui paprastai skiriamas pusiau lovos rėžimas. Kineziterapija atliekama individualiai arba mažomis grupelėmis. Taikomi aktyvūs pratimai visoms raumenų grupėms lavinti iš įvairių pradinių padėčių, bet be pasipriešinimo ir jų nesunkinant. 

Šie pratimai gali būti kaitaliojami su kvėpavimo ir atsipalaidavimo pratimais. Pratimai atliekami lėtu arba vidutiniu tempu, kurių trukmė iki 20 min. Taip pat gali būti skirtas dozuotas ėjimas.
II A° nepakankamumo atvėju kineziterapija atliekama individualiai, užsiėmimų trukmė apie 15 min. Taikomi aktyvūs pratimai visoms raumenų grupėms lavinti, tik stambioms raumenų gupėms atliekami lėtai arba su kineziterapeuto pagalba, arba iš lengvesnių pradinių padėčių. Taip pat taikomi statiniai ir dinaminiai bei atsipalaidavimo pratimai. 

Pradinės padėtys gulint ant nugaros, šono, pusiau gulint, sėdint pusiau nuleistomis kojomis.

II B° nepakankamumo atveju rekomenduojamas kojų ir rankų masažas, daugiau glostymas; aktyvūs pratimai plaštakoms lavinti; pasyvūs arba su pagalba vidutinėms raumenų grupėms lavinti; taip pat statiniai kvėpavimo ir atsipalaidavimo pratimai. Pradinės padėtys gulint ant nugaros, pusiau gulint. Atliekamų pratimų tempas lėtas, trukmė apie 15 min.