Kūno padėties (pusiausvyros) valdymas (KPV).

Reabilitacijos moksle kūno padėties valdymą apibūdina dvi teorijos:
1. refleksinė – hierarchinė – kuri teigia, kad kūno padėties valdymą lemia nepriklausomų sensorinių sistemų hierarchiškai organizuoti (nuo apačios į viršų) refleksai.
2. Sistemų teorija – teigia, kad KPV kyla iš individo sąveikos su užduotimi ir aplinka.
KPV – tai jį sudaro: orientacija + stabilumas.
Orientacija – tai sugebėjimas išlaikyti atitinkamą santykį tarp kūno segmentų bei tarp kūno ir aplinkos, kurioje atliekamas veiksmas.
Stabilumas – tai sugebėjimas išlaikyti kūno masės centrą kūno atramos ploto ribose.
Pusiausvyra būna: statinė ir dinaminė.
Kūno atramos ploto ribos gali kisti priklausomai nuo: užduoties, individo biomechanikos ir aplinkos įvairovės (jos nėra fiksuotos).
KPV reikalingas suvokimas, kitaip sakant sensorinės informacijos integracija ir veiksmas(-imas) kitaip tariant sugebėjimas generuoti jėgas KPV.
                             KPV dalyvauja tokios sitemos:
  • Kaulų-raumenų – sąnarių judesių amplitudė, raumenų savybės, biomechaniai ryšiai tarp kūno segmentų.
  • Nerviniai komponentai – motoriniai procesai, sensoriniai procesai (regos, vestibulinės), somatosensorinė ir aukštesnio lygio integraciniai procesai, kurie užtikrina išankstinius ir adaptyvius KPV aspektus.
Sistemų veikla priklauso nuo: funkcinės užduoties ir nuo aplinkos, kurioje veikla vykdoma. Kitaip tariant visa tai kuria kiek mums reikės stabilumo ir orientacijos.
                             KPV stovint:
Išlaikyti kūno masės centrą stabilumo ribose ir vertikalią kūno orientaciją (padėtį).
                             Stovint naudojamos tam tikros strategijos (veiksmo planas):
  • Motorinė strategija – tam tikrų judesių reikalingų KPV organzavimui.
  • Sensorinės strategijos – suvienija sensorinę informaciją (iš regos, somatosensorinės ir vestibulinės sistemos)
  • Sensomotorinės – apjungia ir koordinuoja sensorinius ir motorinius KPV.
Pusiausvyra ramiai stovint – neutralus kūno dalių išsidėstymas ir raumenų tonusas.
Laikysena – sumažina gravitacinių jėgų poveikį ir leidžia kūnui išlaikyti pusiausvyrą minimaliomis raumenų pastangomis.
Raumenų tonusas – saugo kūną nuo suglebimo.
Posturalinis tonusas – padidėjęs raumenų tonusas antigravitacinuose raumenyse.
!!! Pusiausvyrai svarbiausi yra liemens ir kojų raumenys.
Toniškai aktyvūs raumenys stovint: soleus, tibialis anterios, vidurinis sėdmens, tempiamasis plačiosios fascijos raumuo, klubinis juosmens, nugaros tiesiamojo raumens krūtininė dalis ir pilvo raumenys.
Motorinės (judesių) strategijos
Jos dažniausiai naudojamos kai juda atramos plotas, prieš atliekant valingą judesį, einant – kai ėjimo ciklas staiga pertraukiamas.
Tos strategijos yra: 1. čiurnos, 2. klubo ir 3. žingsnio. Strategijų ribos priklauso (kada jos persijungia viena į kitą) nuo atramos ploto ir sveiki asmenys gali jas greitai keisti.
                             Svyravimas pirmyn-atgal:
  • Čiurnos strategija – naudojama, kai pusiausvyra nestipriai sutrikdoma, o atramos paviršius tvirtas. Grąžinant pusiausvyrą iš pasvirimo pirmyn eilės tvarka aktyvuojasi: dvilypis (sukelia plantarinę fleksiją), užpakaliniai šlaunies raumenys (išlaiko klubus ir kelius ištiestus), paraspinaliniai raumenys. Grąžinant pusiausvyrą iš pasvirimo atgal eilės tvarką aktyvuojasi: priekinis blauzdos, keturgalvis ir pilvo raumenys.
  • Klubo strategija – naudojama atstatyti pusiausvyrai esant didesniems ir greitesniems trigdžiams arba kai atramos plotas nuolydus arba siauresnis negu pėda. Grąžinant pusiausvyrą iš pasvyrimo pirmyn eilės tvarka aktyvuojami: pilvo raumenys, keturgalvis raumuo. Grąžinant pusiausvyrą iš pasvirimo atgal eilės tvarka aktyvuojas:  prieštuburiniai raumenys, užpakaliniai šlaunies reumenys.
  • Žingsnio strategija – naudojama, kai čiurnos ir klubo strategijoms atkurti nepakanka pusiausvyros atkurti.
Grąžinant pusiausvyrą iš pasvirimo į šoną pirmiausia vyksta: galvos judesys (priešinga kryptim nei klubas), klubo (kojos ant kurios pernešamas svoris raumenys: šlaunį atitraukiantys raumenys (vidurinis sėdmens, tempiamasis plačiosios fascijos) ir kitos kojos – šlaunį pritraukiantys)), čiurna.
Svyravime į šalis svarbiausias klubo sąnarys.
Sensoriniai mechanizmai
CNS gauna informaciją iš trijų receptorių grupių: regos (iš jos gauna info apie: galvos padėtį ir judesius supančių objektų atžvilgiu); somatosensoriniai (gauna info apie: kūno padėtį ir judesį atramos paviršiaus atžvilgiu) ji labai svarbi, kai atramos plotas: kietas, plokščias ir horizontalus.; vestibulinės sistemos (apie galvos padėtį ir judesius gravitacijos ir vidinių jėgų atžvilgiu).
Sensorinės strategijos
Jų dominavimas priklauso nuo aplinkos sąlygų:
o        Jei stovim ant tvirto pagrindo KPV vyksta: bendradarbiaujant visoms trims sistemoms
o        Jei atramos paviršius juda – somatosensorinė informacija
o        Jei atramos paviršius nuožulnus arba minkštas – svarbiausia regos ir vestibulinės sistemos.
Centrinė integracija
Smegenėlės gauna sensorinius impulsus juos lygina, vertina ir nulemia kuri sistema dominuos KPV.
Išankstinis kūno padėties valdymas
Prieš atliekant judesį aktyvuojasi kūną stabilizuojantys raumenys, kad šis neprarastų pusiausvyros. Tas raumenų aktyvavimas priklauso nuo užduoties sąlygų. Kuo užduotis labiau sutrigdo pusiausvyrą, tuo ankščiau ir labiau aktyvuojami raumenys, taip pat nuo atramos ploto, judesio greičio, keliamo svorio, judesio patirties.