Higiena neštumo metu

Nėščiųjų higiena 
Tinkamas darbo ir poilsio režimas. Jei nėštumo eiga normali, moteris gali toliau dirbti

įprastą darbą. Saikingas fizinis ir protinis darbas veikia teigiamai, stimuliuoja nervų, širdies ir kraujagyslių, virškinimo ir kitų sistemų darbą, gerina medžiagų apykaitą. Nėščioji turėtų vengti staigių judesių, nekilnoti sunkių daiktų, nepervargti, draudžiama intensyviai sportuoti. Taip pat negalima dirbti kenksmingoje aplinkoje, budėti naktimis. Rekomenduojami kasdieniai pasivaikščiojimai gryname ore, pakankamas miegas. Geriausia miegoti ant dešiniojo šono ar ant nugaros.


Žalingi įpročiai. Nėštumo metu negalima rūkyti, piktnaudžiauti alkoholiu ar narkotinėmis medžiagomis. Visos šios medžiagos patenka į vaisiaus kraujotaką ir neigiamai veikia jo vystymąsi, gimę naujagimiai būna mažesnio svorio, dažniau serga. Žinomas net atskiras alkoholinis vaisiaus sindromas: maža kūno masė, tam tikros įgimtos ydos.
Nėščioji turi saugotis infekcinių ligų.

Kūno higiena. Būtina krupščiai laikytis asmens higienos taisyklių. Be to, du kartus per dieną reikėtų apsiplauti išorinius lytinius organus. Sveikos nėščiosios gali maudytis jūroje ar ežre, tačiau nereikėtų perkaisti. Rūpestingai prižiūrėti burnos ertmę ir dantis.

Krūtų priežiūra. Dar nėštumo metu reikia pagalvoti apie būsimą žindymą ir pradėti rūpintis krūtimis. Krūtis ir spenelius kiekvieną dieną apiplauti kambario temperatūros vandeniu su muilu, nušluostyti šiurkštesniu rankšluosčiu. Darykite krūtims oro vonias. Plokščius ar įtrauktus spenelius reikėtų pamasažuoti rankomis, suėmus dviem pirštais patempti į paviršių, šią procedūrą katoti 2-3 kartus per dieną. Antrojoje nėštumo pusėje galima dėvėti specialias į liemenėlę įdedamas priemones (krūtų geldeles), kurios padės speneliams išsikišti. Nėščioji turi dėvėti patogią liemenėlę, nespaudžiančią krūtų. Liemenėlės petnešėlės turi būti plačios, kad neįsirėžtų į pečių odą. Nėštumo metu krūtys didėja, todėl liemenėlės dydis taip pat gali ne kartą keistis.

Drabužiai turi būti patogūs, švarūs, nevaržyti judesių. Antrojoje nėštumo pusėje patariama dėvėti specialų korsetą, prilaikantį pilvą, neleidžiantį įsitempti pilvo ir nugaros raumenims. Nebūtina pirkti naujų drabužių, nėštumo metu puikiai tinka laisvos palaidinės, marškinėliai, plačios suknelės, kurie nespaus platėjanio juosmens. Rekomenduojama mūvėti aptemptas ar plačias kelnes su elastiniu juosmeniu ar sutraukiamas virvele. Perkant drabužius, rinkitės dviem dydžiais didesnius, nei dėvite paprastai. Reikėtų rinktis drabužius iš natūralaus pluošto, kuris leis odai “kvėpuoti”, sugers prakaitą. Kad būtų taisyklinga laikysena, rekomenduojama avėti patogius, žemakulnius arba lygiu padu batus.

Lytiniai santykiai. 
Nereikia baimintis, kad lytiniai santykiai gali pakenkti vaisiui. Jei nėštumas normalus, jų nereikėtų vengti. Vaisius yra pakankamai apsaugotas nuo sužalojimo. Vienintelė sąlyga, lytinių santykių metu reikia patogiai jaustis. Tačiau tam tikrais atvejais gydytojas gali rekomenduoti riboti lytinius santykius ar jų visai vengti.
Nėštumas dažniausiai praeina nesunkiai, jei laikomasi tinkamo gyvenimo būdo. Įvairūs neigiami išorės faktoriai (netinkama mityba, pervargimas ir kt.) trikdo nėščiosios organizmo funkcijas, dėl to gali atsirasti įvairių komplikacijų. Todėl būtina laikytis tam tikrų taisyklių.