Neštumo nustatymas / Neštumo diagnostika

Nėštumo diagnostika

Nėštumas nustatomas remiantis tam tikrais požymiais, fiziniais ir laboratoriniais tyrimais. 


Užsibaigusios mėnesinės ne visada rodo prasidėjusį nėštumą. Taip gali būti įvairių ligų metu, didelio nuovargio ar streso pasekmė.


Apytikriai nėštumo požymiai yra šie:
Subjektyvūs nėštumo požymiai – tai įvairūs organizmo pakitimai, kuriuos jaučia nėščioji (išnykusios mėnesinės, krūtų pokyčiai, jų padidėjimas, pykinimas, vėmimas, sutrikęs šlapinimasis ir kiti). Tačiau šie požymiai ne visada būdingi tik nėštumui, gali atsirasti sergant tam tikromis ligomis.



*  Vaisiaus širdies veikla – jie girdimi klausant (nuo 17-20 nėštumo savaitės), taip pat gali būti registruoti specialiais prietaisais (ultragarsu, kardiotokografu). Paprastai vaisiaus širdies susitraukimų dažnis yra 110-150 kartų per minutę.
*  Vaisiaus judesiai – nustatomi po 20 nėštumo savaitės.
*  Ultragarsu matomas vaisius – ultragarsu nėštumas gali būti nustatomas nuo 5 savaičių.
*  Padidėjusi pilvo apimtis – nuo 14 nėštumo savaitės galima apčiuopti gimdą virš gaktinės sąvaržos.
*  Pasikeitę gimdos dydis, forma ir konsistencija – nustato gydytojas tyrimo metu. 12 nėštumo savaitę gimdos dugnas siekia gaktinės sąvaržos kraštą, 24 savaitę – būna ties bambos linija, 36 savaičių – būna aukščiausiai, ties šonkaulių lankais, vėliau gimdos dugnas šiek tiek nusileidžia, kadangi nėštumo pabaigoje vaisiaus galva nusileidžia ir įsistato į mažąjį dubenį.

*  Gimdos kaklelio pokyčiai, kuriuos nustato gydytojas tyrimo metu.
*  Gimdos susitraukimai.
*  Vaisiaus apčiuopa – antrojoje nėštumo pusėje per nėščiosios pilvo sieną galima apčiuopti vaisiaus dalis.
*  Teigiami laboratoriniai tyrimai. Jau 7-10 nėštumo dieną nėščiosios organizme atsiranda tam tikro hormono choriongonadotropino (ChGT). Jis pasišalina su šlapimu. Šio hormono nustatymu pagrįsti nėštumo testai. Tai gana paprastas ir patikimas tyrimas, kurį galima atlikti namuose. Nėštumo testai parduodami vaistinėse. Rekomenduojama tirti rytinį šlapimą. Šlapimo lašą reikia įlašinti į nurodytą testo juostelės vietą ir po kelių minučių stebėti išryškėjančias linijas.