MAISTO TOKSINĖ INFEKCIJA

MAISTO TOKSINĖ INFEKCIJA Salmonellosis. Toxico infectio, variatio enteriris.


Klinika: inkubacinis periodas 2-30h. Prasideda staiga, vėmimas, karščiavimas, pykinimas, pilvo skausmas, enterinis arba mišraus tipo viduriavimas, čiuopiant skausmingas epigastriumas. Formos: gastritinė, enteritinė, enterokolitinė, gastroenterokolitinė, tifoidinė, sepsinė. 

Diagnostika
1. išmatų, vėmimo masių, skrandžio išplovų pasėlis 
2. išmatose (koprograma) – leukocitai, eritrocitai, gleivės, nesuvirškinta ląsteliena. 

Gydymas: R III, D ?, etiotropinis (antibiotikai: III kartos cefalosporinai, ciprofloxacinas, ampicilinas), patogenezinis (rehidratacija –gliukozė, rehidronas), simptominis (skrandis plaunamas sodos 2 proc tirpalu, rankos ir kojos šildomos šildytuvais, virškinimui gerinti: pankreatino 0,5g 3k/d, festalis 1draže 3k/d), persirgus (žarnyno mikrofloros normalizavimas: kolibakterinas, bifikolis, bifidumbakterinas).